Ανοιχτή για τους τουρίστες που επιθυμούν να την επισκεφτούν θα είναι η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο κι ας λειτουργεί ως τζαμί από δω και στο εξής. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αγιογραφίες που έχουν διασωθεί από τα Βυζαντινά χρόνια θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον πλέον η Αγία Σοφία θα είναι τζαμί, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που θα εισέρχονται σε αυτό, θα τηρούν το πρωτόκολλο που υφίσταται σε όλα τα μουσουλμανικά τεμένη. Δηλαδή, όλοι οι εισέρχοντες στο χώρο, θα βγάζουν τα παπούτσια τους. Επίσης, για τις γυναίκες ισχύει το εξής καθεστώς: Φορούν ρούχα που καλύπτουν όλα τα μέρη του σώματος. Και κατά την είσοδό τους, (οι γυναίκες) φορούν μαντήλι στο κεφάλι για να καλύψουν τα μαλλιά τους.

Η εφημερίδα «Yeni Safak» κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας ενώ η «Turkiye» έχει τίτλο: «Τελείωσε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης