Αγιογραφίες από... γκράφιτι σε εκκλησία της Βαρκελώνης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 09:07
Αγιογραφίες από... γκράφιτι σε εκκλησία της Βαρκελώνης
Δύο Ισπανοί street artists φιλοτέχνησαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία σε μια εκκλησία της Βαρκελώνης. Ο Ραούλ Σάντσες Αράκε, γνωστός στους κύκλους των Ισπανών γκραφιτάδων και ως «House», έχει δώσει χρώμα και ζωή με την τέχνη του σε πολλούς τοίχους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Ωστόσο, αυτό που του ζητήθηκε από τον πατέρα, Ραμόν Μπορ, ξεπερνούσε τη φαντασία του. Η νέα αποστολή του ήταν να «φιλοτεχνήσει» τις τοιχογραφίες του θόλου της εκκλησίας Σάντα Εουλάλια, στη περιοχή Λ' Οσπιταλέ, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη.

Ο 34χρονος καλλιτέχνης δέχθηκε με μεγάλη του χαρά να επωμιστεί τον ρόλο του σύγχρονου… Μιχαήλ Άγγελου και να δημιουργήσει τη δική του πιο μοντέρνα εκδοχή της Καπέλα Σιστίνα. Έτσι, πήρε τον φίλο και συνεργάτη του, Ρούντι, και ξεκίνησαν δουλειά. Αρχικά, ο Ραμόν ζήτησε τα χρώματα να είναι αυστηρά, όπως επιτάσσει ο χώρος, και όχι υπερβολικά φωτεινά και χαρούμενα. «Όμως, μου είπαν, "πάτερ, άφησέ μας να δοκιμάσουμε μερικά φωτεινά χρώματα και, αν δεν σου αρέσει, θα τα βάψουμε από πάνω κάτι άλλο"» δηλώνει αφοπλιστικά στο BBC o Mπορ.

Ευτυχώς, οι δύο καλλιτέχνες, προτού αρχίσουν, συμβουλεύτηκαν μια σειρά από βιβλία τέχνης σχετικά με την αυστηρή και δισδιάστατη ρωμανική τεχνοτροπία κι αρχιτεκτονική, ώστε οι τοιχογραφίες τους να συμβαδίζουν αισθητικά με τις υπόλοιπες αγιογραφίες του ναού. Οι δυο τους εργάστηκαν 10 ημέρες σερί, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους - μάλιστα το τελευταίο βράδυ δεν πήγαν καν για ύπνο, αφού έπρεπε ο θόλος της εκκλησίας να είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα για έναν γάμο.

Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς ο πατέρας Ραμόν δέχθηκε να κρατήσει τον θόλο της Σάντα Εουλάλια ζωγραφισμένο με πλούσια μπλε, κόκκινα και πράσινα χρώματα. Τώρα, ο πατέρας Ραμόν είναι τόσο ενθουσιασμένος που σκοπεύει να αναθέσει στο δίδυμο των Ισπανών γκραφιτάδων να «ανανεώσει» και τις υπόλοιπες τοιχογραφίες της εκκλησίας, μέρος της οποίας χτίστηκε το 1957, ενώ ένα παλιότερο τμήμα της ανάγεται στη μεσαιωνική εποχή.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, 09:31