Άγκυρα: Η Δαμασκός κατέρριψε το μαχητικό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012, 22:35
Άγκυρα: Η Δαμασκός κατέρριψε το μαχητικό
Ο τουρκικός στρατός επανέλαβε σήμερα, μετά τη διεκπεραίωση της σχετικής έρευνας, πως το μαχητικό αεροσκάφος του που καταρρίφθηκε τον Ιούνιο από την συριακή αντιαεροπορική άμυνα πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο και όχι στον συριακό, όπως υποστηρίζει η Δαμασκός.

Η έρευνα που διεξήχθη από την τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη συμπέρανε πως το μαχητικό F-4, το οποίο καταρρίφθηκε στις 22 Ιουνίου, κατέπεσε στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου μετά την έκρηξη συριακού πυραύλου στο αριστερό ουραίο τμήμα του, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Η έκθεση των ερευνητών διαπιστώνει πως το αεροσκάφος συνετρίβη «ένεκα της εκτόνωσης αερίων που έβγαλαν εκτός επιχειρησιακού ελέγχου τους κυβερνήτες του και το αεροσκάφος», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι δύο κυβερνήτες έχασαν τη ζωή τους στο συμβάν.

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την άποψη της Άγκυρας, η οποία κατηγορεί τη Δαμασκό ότι πραγματοποίησε μία εχθρική πράξη εντός του διεθνούς εναέριου χώρου.

Τον Ιούλιο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε εκφράσει μεν τη λύπη του για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, πλην όμως είχε υποστηρίξει πως οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να το πράξουν δεδομένου ότι αυτό πετούσε εντός του συριακού εναέριου χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012, 22:38