Η σημερινή 30ή επέτειος από την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου είναι στιγμή για τον εορτασμό του απίθανου θριάμβου της Δημοκρατίας έναντι του Ψυχρού Πολέμου.

Τα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου δεν είναι μόνο το σύμβολο της επανένωσης της Γερμανίας ή το τέλος της διαίρεσης στην Ευρώπη. Είναι σύμβολο των χαμένων ελπίδων και των ξεχασμένων προσδοκιών, για την οικοδόμηση ενός κοινού Ευρωπαϊκού Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, γεγονότα της μόλις προηγούμενης εβδομάδας υπογραμμίζουν τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα των σημερινών προκλήσεων, την αυξανόμενη ένταση του μεγάλου ανταγωνισμού εξουσίας και την ανεπαρκή προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στις αγωνίες των λαών.

«Είμαστε και πάλι σε πορεία πολέμου»: 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη προδίδει τις ελπίδες της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Willy Wimmer.

Επιπλέον, θεωρεί ότι αντί να αγωνίζονται για ένα «Κοινό Σώμα» που θα ενώσει όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, οι πολιτικοί «επέστρεψαν σε νέες γραμμές στην άμμο», καθορίζοντας τα έθνη τους σε μια πορεία προς νέες συγκρούσεις. «Οι ελπίδες που γέμισαν τις καρδιές των ανθρώπων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν τελικά καταρρεύσει», είπε, καλώντας ταυτόχρονα την «καταστροφή» των σημερινών – ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών – πολιτικών έναντι της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι απολύτως σαφής. Εάν είχαμε ακολουθήσει τις πολιτικές του (τελευταίου σοβιετικού ηγέτη) Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, (πρώην Γερμανό Καγκελάριο) Χέλμουτ Κολ και ακόμη (του πρώην προέδρου των ΗΠΑ) Τζορτζ Χ. Μπους, είχαμε εισέλθει σε μια εποχή συνεργασίας.

Αντίθετα, προωθείται ένα είδος αγγλοσαξονικής πολιτικής που δεν επιτρέπει τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή ήπειρο – κυρίως μεταξύ των Ρώσων, των Γάλλων, των Πολωνών και των Γερμανών. Θέλουν να έχουν σειρά αντιπαραθέσεων σε αυτόν τον τομέα και κατά συνέπεια είναι ενάντια σε όλες τις υποσχέσεις. Με αποτέλεσμα την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή.

Ο Wimmer καταλήγει: «Ήταν εναντίον όλων των ιδεών που είχαμε μετά την επανένωση. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάποιο είδος αγγλοσαξονικής πολιτικής που δημιουργήθηκε πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρισκόμαστε και πάλι στο δρόμο του πολέμου. Κάτι  τόσο πολύ ενάντια στη βούληση του λαού μας».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης