Ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, «South Stream», ματαιώθηκε, με τυπική υπαιτιότητα της Βουλγαρίας, αλλά με ουσιαστική των Βρυξελλών – Ουάσιγκτον. Οι νέες εξελίξεις μετά το ταξίδι Πούτιν στην Τουρκία, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια αλλάξει πολιτικές.

«Άσπρο-μαύρο», όπως σε κάθε σημαντικό διεθνές γεγονός, περιγράφεται στα διεθνή Μέσα, η απόφασή του να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, «South Stream» (Νότιο ρεύμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ισχυρό στρατηγικό παίκτη στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα», χαρακτηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο ειδικός σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής Πέδρο Μουρίνιου.

«Πλήγμα για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών; ή συντριπτική ήττα του Πούτιν νίκη του Ομπάμα και της Ε.Ε» όπως υποστηρίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα

Στην πραγματικότητα οι Πούτιν – Μίλλερ, «ανακάτεψαν» την τράπουλα, μέσα σε μερικές μόνο ώρες που βρέθηκαν στην Τουρκία, ενώ εξέπεμψαν μήνυμα που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εξής, η Ιταλία θα χαράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα, δήλωσε απερίφραστα ο ΥΠΕΞ της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, από τη στιγμή που ο κόσμος έπαψε να είναι διπολικός αλλά και μονοδιάστατος, έτσι και οι χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν σε κατάσταση «επικίνδυνης αστάθειας», με αποτέλεσμα η κάθε μια να χαράζει τις πολιτικές της αποκλειστικά με γνώμονα τα στενά εθνικά συμφέροντά της.

Το σημαντικό είναι ότι τα παραπάνω λόγια ακούγονται από τα χείλη του ΥΠΕΞ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Χώρας με ισχυρούς οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Για την Ευρώπη, η απόφαση να σταματήσει το σχέδιο του αγωγού, αποτελεί άσχημη εξέλιξη, αφού χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εκτιμώ πως η Ευρώπη θα υποφέρει σκληρά από την απώλεια αυτή», εκτιμά ο επικεφαλής του αυστριακού ενεργειακού Ομίλου ΟΜW, Χέρχαρντ Ρόις.

Και ο Διευθυντής του τσέχικου Ομίλου «VEMEX», Χούνγκο Κισέλκα, δήλωσε πως «Βουλγαρία και Ε.Ε.» καταποντίζοντας το «Νότιο ρεύμα» έκαναν τεράστιο λάθος και επέφεραν έτσι ισχυρό πλήγμα κατά της ενεργειακής ασφάλειας”.

Μετρούν ζημιές

Ανάλογες, ή και πιο σκληρές, είναι οι αντιδράσεις εκπροσώπων όλων των χωρών που ενέχονται στο έργο, Σέρβων, Σερβοβόσνιων, Κροατών, Ούγγρων, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτικών αναλυτών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία είχε μοναδική δυνατότητα να πετύχει ενεργειακή ασφάλεια υλοποιώντας τρία γιγάντια έργα: Το «Νότιο ρεύμα», τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, και τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρενέργειας στο Μπέλενε. Δυστυχώς αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τώρα εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν, εκτιμά ο πρώην υπουργός Ενέργειας της χώρας, Ρομάν Οφτσάροφ.

Από τον … υπερατλαντικό του λήθαργο φαίνεται πως βγήκε και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της γείτονος, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος, καλεί τώρα τη Μόσχα να μην σταματήσει τον αγωγό.

Μεγάλη ευκαιρία και για την Ελλάδα

Ο τερματισμός του προγράμματος του αγωγού ήταν το πρώτο σκέλος της δήλωσης Πούτιν στην Αγκυρα. Το δεύτερο σκέλος ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και περικλείει ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Την πρόθεση να στηθεί ένας άλλος υποθαλάσσιος αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα -παρόμοιος, με κάποια λοξοδρόμηση- που θα βγαίνει στην Τουρκία, κάποιοι έσπευσαν να τον ονομάσουν Blue Stream 2 (Κυανό ρεύμα – 2).

Αλλά τέτοιος αγωγός, o Blue Stream, ρέει ήδη προς την Τουρκία μεταφέροντας αέριο για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της χώρας (γύρω στα 15 – 16 δις κυβικά/ χρόνο). Ο προτεινόμενος, και με ενθουσιασμό αποδεκτός από την τουρκική ηγεσία, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς τέσσερις φορές περισσότερο από τον υπάρχοντα (64 δις κυβικά/χρόνο). Τα 15 δις θα πάνε για εσωτερική κατανάλωση και 50 δις μπορούν να κατευθυνθούν προς Βαλκάνια – Ευρώπη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η σχέση Μόσχας – Άγκυρας αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα.

Περί τα 50 δις κυβικά/ χρόνο, θα συσσωρεύονται σε ένα τεράστιο χώρο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όχι στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αλλά με την Ελλάδα. Και αυτό έχει σημασία εξηγούσε Ρώσος πολιτικός αναλυτής. Επειδή η Βουλγαρία, την οποία το Κρεμλίνο επί μήνες ολόκληρους τη «θώπευε» κάνοντας σωρεία δελεαστικών προτάσεων, αποδείχτηκε αφερέγγυος συνομιλητής. Έχει σημασία, λοιπόν, για μια εν δυνάμει επαναφορά της Ελλάδας στο ενεργειακό παιγνίδι, ως αντικαταστάτρια της Βουλγαρίας στον τράνζιτ δρόμο των 50 δις κυβικών προς τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη.

Αλλά θα πρέπει να αλλάξει και η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της Αθήνας και εναρμονισθεί με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας η οποία έχει σαφώς φιλορωσικές προσεγγίσεις. Τότε τα κίνητρα που θα δημιουργηθούν στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσαν να είναι πρακτικά ωφέλιμα για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Η διακλάδωση «ΗAB» που προβλέπεται να γίνει στα τουρκοελληνικά σύνορα, αλλά μέσα στο τουρκικό έδαφος, προϋποθέτει συνθήκες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για να «μοιραστεί» στα δύο κράτη.

Πηγή: RBTH
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης