O Jose Eduardo dos Santos είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αγκόλα, εξαργυρώνοντας ουσιαστικά τη θεαματική βελτίωση της οικονομίας μέχρι και το 2008 όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των ψήφων, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MLNA) συγκεντρώνει κοντά στο 75%. Την ίδια στιγμή ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, Isiais Samakuva, ηγέτης του κόμματος Unita, έρχεται δεύτερος με 18%. Στις προηγούμενες εκλογές του 2008 είχε συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 80% των ψήφων, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τον εμφύλιο του 2002.

«Είμαι ικανοποιημένος καθώς η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Σήμερα οι πολίτες έχουν πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Πρόκειται για μια τεράστια ευθύνη», ανέφερε λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σ’ ένα σχολείο πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι η εκλογική διαδικασία κύλησε ειρηνικά και χωρίς απρόοπτα, ωστόσο αρκετά μέλη της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα για αδιαφάνεια, στηριζόμενα στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές της αφρικανικής χώρας δεν υπήρχαν ολοκληρωμένοι εκλογικοί κατάλογοι.

Μάλιστα, το Unita πίεζε μέχρι την ύστατη στιγμή για αναβολή των εκλογών για έναν μήνα, χωρίς ωστόσο το αίτημα να γίνει δεκτό.

Η Αγκόλα είναι η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στην Αφρική (περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα), εμφανίζοντας από το 2004 μέχρι το 2008 ρυθμό ανάπτυξης 17%. Έχοντας βγει από έναν αιματηρό εμφύλιο το 2002, ο οποίος κράτησε για 27 χρόνια, κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνει ένα από τα πιο σταθερά και οργανωμένα κράτη στη Δυτική Αφρική.

Ενδεικτικό της αλλαγής που συντελείται στην αφρικανική χώρα αποτελεί το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν κοντά στα 40 έτη το 1980 και πλέον έχει φθάσει τα 51 έτη. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν μεταφράζεται και σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 55% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ανγκόλα: Το κόμμα του προέδρου Ντος Σάντος οδεύει προς τη νίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012, 18:42
Αγκόλα: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, 01:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης