Τεταμένο χαρακτηρίζεται το κλίμα στην Αγκόλα, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη που θα έχει ως βασική του αποστολή να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να προωθήσει ακόμα περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες στην αφρικανική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, χιλιάδες υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο της πρωτεύουσας, Λουάντα, καλώντας το κυβερνών κόμμα (MPLA) να δεσμευτεί για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης και ελεύθερης εκλογικής διαδικασίας. Η ανησυχία για το κατά πόσο θα είναι «καθαρές» οι βουλευτικές εκλογές ενισχύεται και από τον τρόπο οργάνωσης της διαδικασίας. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένοι εκλογικοί κατάλογοι, με αρκετά ονόματα υποψηφίων να απουσιάζουν από τις σχετικές λίστες, την ίδια στιγμή που σε ορισμένα εκλογικά κέντρα δεν έχουν φθάσει ακόμα οι κάλπες.

Φαβορί για την τελική επικράτηση θεωρείται ο τωρινός πρόεδρος, Jose Eduardo dos Santos, ο οποίος εφόσον εκλεγεί θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι η δεύτερη φορά που διεξάγονται εκλογές στην αφρικανική χώρα, μετά το τέλος ενός αιματηρού εμφυλίου (2002), ο οποίος διήρκησε 27 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O 70χρονος πολιτικός πιστώνεται τη σταθερότητα και την άνοδο των οικονομικών δεικτών από το 2002, καταφέρνοντας να συνάψει σημαντικές οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αφρικανικής χώρας διαμορφώθηκε στο 17% από το 2004 μέχρι το 2008, πριν αρχίσει να υποχωρεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Αγκόλα εξάγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου (περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975 από την Πορτογαλία.

Δείτε τo video…

Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της χώρας

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MPLA) γνώρισε την αποθέωση, την Τετάρτη, από χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς το κυβερνητικό του έργο.

Στις εκλογές του 2008 είχε συγκεντρώσει πάνω από το 80% των ψήφων, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως θα έχει μια άνετη επικράτηση. Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιθυμούν η εκλογική διαδικασία να κυλήσει ήρεμα και χωρίς παρατράγουδα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την ευημερία των πολιτών.

Ενδεικτικό των προσπαθειών του Jose Eduardo dos Santos για άνοδο του βιοτικού επιπέδου αποτελεί το γεγονός ότι διέθεσε σχεδόν το 30% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό των τελευταίων δύο ετών σε κοινωνικές δαπάνες, προωθώντας παράλληλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Από την πλευρά του το κύριο κόμμα της Αντιπολίτευσης, Unita, συνέχισε να εξαπολύει πυρά κατά του προέδρου της χώρας, κατηγορώντας τον για αδιαφάνεια και χειραγώγηση της εκλογικής επιτροπής.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Οι εκλογές έχουν οργανωθεί με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι “ανοικτός” στους πολίτες και το Νόμο. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νοθεία, γι αυτό και ζητάμε την αναβολή τους για έναν μήνα τουλάχιστον προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση», εξήγησε σε δηλώσεις του στο Associated Press ο επικεφαλής της πολιτικής παράταξης, Isaias Samakuva.

Συνολικά 9,7 εκατ. ψηφοφόροι (σε σύνολο 21 εκατ. κατοίκων) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν 220 βουλευτές από 9 κόμματα. Σύμφωνα με την πρόσφατη αλλαγή στο Σύνταγμα, ο επικεφαλής της πολιτικής παράταξης, η οποία θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους, γίνεται αυτομάτως και πρόεδρος της χώρας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης