Θρήνο και παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τα 2/3 της οροφής, αλλά και να υποστεί ο ναός εσωτερικά τεράστιες ζημιές.

Μέσα σε ένα τέταρτο έφτασαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γεγονός που καταδεικνύει τη σκληρή μάχη που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να σώσουν τους «θησαυρούς» που βρίσκονταν στο εσωτερικό του μητροπολιτικού ρωμαιοκαθολικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα τέχνης, μουσικά όργανα, αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια, ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο με 8.000 σωλήνες έως την υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα γλυπτά, τα βιτρό και τα κωδωνοστάσια, είναι μερικά από τα ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας που φιλοξενούνταν στον ναό.

Σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες της εκκένωσης του ναού από έργα τέχνης και κειμήλια.

Ο πλήρης κατάλογος των αντικειμένων της Παναγίας των Παρισίων είναι διαθέσιμος στην επίσημη ιστοσελίδα του ναού και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Guardian» βάσει αυτού θα γίνει η απογραφή των καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή φωτό: Daily Mail

Ας δούμε, όμως, τι έχει σωθεί:

Το ακάνθινο στεφάνι 

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού, από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων. Πιστεύεται πως προέρχεται από τον σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς. Με καταγωγή από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δόθηκε αρχικά στον Λουδοβίκο Θ’ το 1238 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Notre Dame.

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας είναι ένα λινό ένδυμα, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε άγιος. Στέφθηκε το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορίας, το 1270. Αγιοποιήθηκε το 1297. Επίσης, απέκτησε τον ακάνθινο στέφανο.

Τα δύο κωδωνοστάσια

Αποτελούσαν τις υψηλότερες κατασκευές στο Παρίσι πριν από την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ το 1889 και χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240. Το ένα εξ αυτών είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και κοσμείται από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Βορινό παράθυρο-Ροζέτα

Ένα από τα τεράστια βιτρό της Παναγίας έχει σωθεί σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Laurent Valdiguié. 

Πηγή φωτό: Daily Mail

Καταστράφηκαν ή είναι ακόμα άγνωστη η τύχη τους 

Το γλυπτό του Νικολά Κουστού

«Η αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό», ένα από τα κεντρικά στοιχεία του καθεδρικού. Οι αρχικές φωτογραφίες έδειξαν ότι το γλυπτό ήταν ως επί το πλείστον αβλαβές, αλλά η κατάστασή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα περίφημα βιτρό του ναού 

Υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές σχετικά με την κατάσταση των βιτρό στα παράθυρα της Notre Dame. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δημοσιογράφων, όλα τα παράθυρα – συμπεριλαμβανομένου του βόρειου είχαν λιώσει. Ωστόσο, το νότιο παράθυρο αναφέρθηκε αργότερα αποθηκευμένο. Η Βρετανίδα βουλευτής Yvette Cooper, η οποία βρισκόταν στον καθεδρικό ναό εκείνη την ώρα, ανέφερε ότι είχε πέσει.

Ένα κομμάτι Τίμιου ξύλου και ένα αυθεντικό καρφί της Σταύρωσης

Μαζί με το ακάνθινο στεφάνι υπήρχε και ένα αυθεντικό, όπως λεγόταν, κομμάτι Τίμιου Ξύλου από τον σταυρό του Ιησού και ένα αυθεντικό καρφί από τη Σταύρωση. Δεν είναι σαφές αν έχουν σωθεί.

Το Μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο

Η κατάσταση του τεράστιου εκκλησιαστικού οργάνου της Notre Dame, 8.000  αυλών, είναι άγνωστη. Κατασκευάστηκε το 1403.

Η Madonna και το βρέφος

Ένα εμβληματικό άγαλμα που δέσποζε – γνωστό και ως Notre Dame de Paris που έδωσε το όνομά του στον καθεδρικό ναό και απεικονίζει την Παναγία και τον Ιησού. Δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα, μεταφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων το 1818.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού

Ο καθεδρικός ναός έχει 10 καμπάνες -η παλαιότερη που ονομάζεται Εμμανουήλ, ζυγίζει 13 τόνους και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και αναδιαμορφώθηκε το 1681.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης