«Πολεμικά σκάφη για την επιτήρηση της ΑΟΖ»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2013, 12:14
«Πολεμικά σκάφη για την επιτήρηση της ΑΟΖ»
Την αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης για να ενισχυθεί σύντομα η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ ανακοινώνει ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα οδηγούν σε επανασχεδιασμό της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου» τονίζει ο κ. Φωτίου και συμπληρώνει: «Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεών μου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε».

Ο Κύπριος υπουργός θα έχει στα μέσα της εβδομάδας στη Μόσχα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2013, 15:00