Σε αναζήτηση νέας γης έχει επιδοθεί ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, αυτού του μικρού νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο απειλείται άμεσα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων – λόγω της κλιματικής αλλαγής – και κινδυνεύει σοβαρά να αφανιστεί από τον χάρτη.

Οι επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν ότι το πολύ σε 60 χρόνια το Κιριμπάτι δεν θα υπάρχει στον χάρτη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος Ανότε Τονγκ εξετάζει την αγορά γης στα νησιά Φίτζι. Βρίσκεται μάλιστα σε συζητήσεις για την αγορά έκτασης 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Φίτζι. Η γη προορίζεται για καλλιέργειες, ενώ στην περιοχή θα εγκατασταθούν αρκετοί αγρότες από το Κιριμπάτι.

Τα νησιά Φίτζι απέχουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το Κιριμπάτι και αποτελούν μια από τις βασικές επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους για μεταφορά πληθυσμού στο μέλλον, καθώς η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι δήλωσε ότι η πολιτική της μεταφοράς πληθυσμού θα αποτελέσει την τελευταία λύση για τη διάσωση των κατοίκων, που φτάνουν τις 100.000, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα του κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη που δίνει καθημερινά ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Κιριμπάτι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιτραπεί η μεταφορά των κατοίκων του νησιού σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Το σενάριο που εξέταζε το Κιριμπάτι μέχρι πρότινος ήταν η κατασκευή τεχνητών νησιών, όμοιες με τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης