«Το σημαντικό τώρα είναι να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντα, μετά την συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Υπενθυμίζεται ότι οι «τελευταίες εξελίξεις», για τις οποίες έκανε λόγο ο Αϊντα, είναι η απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση, εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, βούληση για να αλλάξει η απόφαση της Βουλής, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ απάντησε ότι είναι μια καλή ερώτηση, «αλλά στο λάθος άτομο». Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη την συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί την Πέμπτη αναφέροντας ότι περιμένει να δει τι θα βγει.

Ο Άϊντα σημείωσε δε, ότι ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικοί και αφοσιωμένοι είναι οι ηγέτες στο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εκκρεμούν, χρειάζεται να έχουν τη στήριξη των δύο κοινοτήτων, που πρέπει να εμπιστεύονται η μια την άλλη.

Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ξεπεράστηκαν δυσκολίες, «επειδή υπήρχε γνήσια βούληση στο υψηλότερο επίπεδο για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Μια δηλωμένη δέσμευση να επικεντρωθούμε στη λύση και όχι στα προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ζητά την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της Βουλής.

«Αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης με ανάρτησή του στο twitter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης