Η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερες χαμηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου Airbus.

Η Γερμανία αναμένει πως τουλάχιστον 800.000 μετανάστες θα φθάσουν μόνο εφέτος, σχεδόν 1% του πληθυσμού της, πολλοί από τους οποίους διαφεύγουν από συγκρούσεις στη Συρία και αλλού. Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως η εισροή αυτή θα αυξήσει την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε απορρύθμιση με τον τρόπο που ξέρουμε από τις ΗΠΑ» γράφει ο Γερμανός Τομ Έντερς σε σχόλιό του στην εφημερίδα «Sueddeutsche».

«Αυτό μπορεί να μοιάζει δύσκολο να το φανταστεί κάποιος τώρα. Όμως, στις ΗΠΑ οι μετανάστες ενσωματώνονται με επιτυχία επειδή τους επιτρέπουν να εργασθούν πολύ γρήγορα μετά την άφιξή τους» προσθέτει.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει εξαιρέσεις στον ελάχιστο μισθό και να προσφέρει περισσότερη ευελιξία με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν ο πήχης για την είσοδο στην αγορά εργασίας είναι πολύ ψηλά, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία θα αποτύχει» σημειώνει ο Έντερς. «Είναι καλύτερα να μπουν στην αγορά εργασίας με μικρές δουλειές ή με χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, παρά να μην μπουν καθόλου και να ζουν από την κοινωνική πρόνοια, καταδικασμένοι στην απραξία και την απογοήτευση» προσθέτει.

Μερικοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει με επιχειρήματα πως η εισροή προσφύγων μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα σε μερικούς τομείς στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις όπως η μηχανολογία, και να τονώσει έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης