Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Matthew συνεχίζει να αυξάνεται στην Αϊτή, όπου τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της πολιτικής προστασίας και τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένη την κλίμακα των ανθρώπινων απωλειών και καταστροφών, ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Jocelerme Privert, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος που άρχισε την Κυριακή, ενώ θεωρεί ότι η ανθρωπιστική περίοδος έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επεκταθεί.

Σύμφωνα με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, 75 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πάνω από 330 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο στο τμήμα της Grande Anse, το οποίο επλήγη περισσότερο οι αρχές έχουν εντοπίσει 250 νεκρούς και 98 τραυματίες.

1,4 εκατομμύρια Αϊτινοί έχουν ανάγκη από βοήθεια

Πάνω από 175.500 Αϊτινοί εξακολουθούν να ζουν σαν πρόσφυγες σε προσωρινά καταφύγια και σχολεία ενώ σχεδόν 100.000 παιδιά δεν επέστρεψαν στα μαθήματα εχθές, όπως είχε προγραμματιστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι (ο συνολικός εθνικός πληθυσμός εκτιμάται σε 10,3 εκατ.) έχουν ανάγκη από βοήθεια έκτακτης ανάγκης και απευθύνεται διεθνής έκκληση για χρηματοδότηση τουλάχιστον $ 120 εκατομμύρια προκειμένου να καλυφθούν πρωτίστως οι ανάγκες των θυμάτων των καταστροφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Για αυτό το θέμα είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΗΕ Sandra Honoré.

Κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα

Πέρα από την καταστροφή, οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται μια μεγάλη επιδημία χολέρας που οφείλεται στις σοβαρές πλημμύρες και έλλειψη πρόσβασης σε καθαρές παροχές νερού και υγιεινής στις πληγείσες περιοχές.

Όμως, ο επικεφαλής της Minustah (Αποστολής Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή), ανησυχεί επίσης ότι η ζημία που προκλήθηκε από τον ισχυρό τυφώνα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της ήδη εύθραυστης πολιτικά χώρας.

Γι’ αυτό και εξεφράσθησαν σχετικοί προβληματισμοί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ο αντίκτυπος του τυφώνα Matthew σχετικά με την πολιτική διαδικασία και τη σταθερότητα της χώρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να επιβεβαιώσει τη σύσταση του Γενικού Γραμματέα για μια εξάμηνη παράταση», δήλωσε η Σάντρα Honore.

Στο μεταξύ ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών που θα διεξάγονταν στις 9 Οκτωβρίου αναβλήθηκε επ ‘αόριστον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης