Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Αϊτής, Πιερ-Λουίς Οπόν, δήλωσε χθες Τρίτη ότι «είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου, στις 16 Ιανουαρίου», εντείνοντας περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, όπου το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες περί νοθείας. Η διαμάχη σχετικά με το αποτέλεσμα καθυστέρησε το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την 20ή Δεκεμβρίου και την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου την 16η Ιανουαρίου, είπε ο γενικός διευθυντής της μεταβατικής εκλογικής επιτροπής.

«Από την ημερομηνία της δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, θα χρειαστούμε τουλάχιστον έναν μήνα για να διεξαγάγουμε τον δεύτερο», είπε ο αξιωματούχος. Ο Οπόν δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα, αρκούμενος να δηλώσει ότι αναμένεται το πόρισμα ειδικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα αποτελέσματα, που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα την 7η Δεκεμβρίου, εμφάνιζαν τον ελάχιστα γνωστό τεχνοκράτη και προστατευόμενο του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ,  Ζιντ Σελεστάν, να έρχεται δεύτερος σε ψήφους μετά την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι βάσει ποσοστού αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Ο δημοφιλής μουσικός Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή ήλθε τρίτος με μικρή διαφορά (1%) έκανε λόγο περί εκτεταμένης νοθείας και απαίτησε να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή και των 18 υποψηφίων στον οποίο θα κερδίσει εκείνος ή εκείνη που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν μαζικές εκδηλώσεις οργής και διαδηλώσεις, με τουλάχιστον 4 νεκρούς στη σεισμόπληκτη πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Αρκετοί από τους υποψήφιους για την προεδρία απαίτησαν πλήρη ακύρωση της ψηφοφορίας κάνοντας λόγο για νοθεία και παρατυπίες, και ζήτησαν επίσης την παραίτηση του Πρεβάλ και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μετά το τέλος της 5ετούς θητείας του την 7η Φεβρουαρίου. Ο Πρεβάλ έχει υπηρετήσει δύο θητείες και δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα κατά το Σύνταγμα. Ο Πρεβάλ απορρίπτει το αίτημα, λέγοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε ένα νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2010 η βουλή της Αϊτής πέρασε νομοθέτημα που δίνει στον Πρεβάλ την δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως την 14η Μαρτίου εάν είναι απαραίτητο.

Στο μεταξύ η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από την επιδημία χολέρας, που έως την 29η Δεκεμβρίου είχε στοιχίσει τη ζωή 3.481 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης