Ορισμένοι από τους εκατοντάδες αστυνομικούς οι οποίοι πήραν μέρος σε διαδήλωση με αίτημα υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας επιτέθηκαν χθες Κυριακή στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Πορτ-ο-Πρενς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας στρατιώτης να χάσει τη ζωή του, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Άλλος ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διέπραξαν πρόσωπα «με καλυμμένα πρόσωπα» και «εφοδιασμένα με πυροβόλα όπλα», διευκρίνισε το γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με αϊτινά ΜΜΕ, τραυματίστηκαν επίσης δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεχόμαστε επίθεση. Δεχόμαστε πυρά όλων των τύπων, (συμπεριλαμβανομένων) αυτομάτων τουφεκιών, κοκτέιλ μολότοφ, δακρυγόνα», δήλωσε ο στρατηγός Ζοντέλ Λεσάζ. «Επειδή δεχθήκαμε επίθεση, υπήρξε ανταπόδοση» των πυρών, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Ο ανώτατος αξιωματικός δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτικών που βρίσκονταν στο επιτελείο, κοντά στην πλατεία Champ de Mars, μερικά μέτρα από το προεδρικό μέγαρο. Η κατάσταση παρέμενε τεταμένη καθώς έπεφτε η νύχτα.

Εδώ και μήνες, οι αστυνομικοί απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ιδίως να τους δοθεί δικαίωμα να ιδρύσουν συνδικαλιστικό όργανο που θα εγγυάται τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις με την ιεραρχία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αστυνομικοί διαδήλωσαν στους δρόμους, απέκλεισαν τμήματα του οδικού δικτύου και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ ανήγγειλε προχθές Σάββατο σειρά μέτρων για να δοθεί τέλος στην κρίση, ανάμεσά τους τη δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση των οικογενειών αστυνομικών που χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κι ενός ασφαλιστικού ταμείου για τους αστυνομικούς.

Από την αρχή της χρονιάς στην Αϊτή καταγράφεται αναζωπύρωση των απαγωγών με σκοπό την απόσπαση λύτρων, που προστίθεται στις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, οι οποίες συχνά εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Εξάλλου δεν διαφαίνεται έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει τη χώρα επί έναν χρόνο και πλέον κι επιδεινώνει τη βαθιά οικονομική κρίση.

Τα επεισόδια ξέσπασαν την πρώτη ημέρα του καρναβαλιού στη χώρα της Καραϊβικής. «Δεν υπάρχουν λεφτά για τους αστυνομικούς αλλά υπάρχουν λεφτά για το καρναβάλι», φώναζαν νωρίτερα ρυθμικά εξοργισμένοι αστυνομικοί που διαδήλωναν.

Η πολιτική κρίση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου πάγωσε μέρος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας, γεγονός που κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων, περιλαμβανομένων των ελλείψεων τροφίμων.

Ο ένας στους τρεις Αϊτινούς — περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι — χρειάζεται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια. Η Αϊτή κατατάσσεται στην 111η θέση μεταξύ των 117 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας, ανάμεσα σε φτωχά κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης