Σβήνουν κάθε μέρα οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών στην Αϊτή, μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες τραυματίες συνεχίζουν να φθάνουν στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 90 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.

Οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια έχουν στόχο την αποφυγή μιας τεράστιας υγειονομικής καταστροφής: χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι κίνδυνοι επιδημιών αυξάνονται κάθε λεπτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προβλέπουν ότι μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 200.000. Σύμφωνα με τον υπουργό Αλφαβητισμού της Αϊτής, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο.

«Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αϊτή. Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Χάος και αναρχία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Minustah, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 11.000 άντρες.

Παράλληλα, η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν σε μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό «τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται».

Βοήθεια από παντού

Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον Άγιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διπλασιάσει την επείγουσα βοήθειά της προς την Αϊτή, που συνολικά θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας ορφανών παιδιών από την Αϊτή και τη μεταφορά τους σε αμερικανικό έδαφος, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο. Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.

Η Unicef ανακοίνωσε πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.

Διαβάστε επίσης:
“Ουρανοκατέβατη” η βοήθεια στην Αϊτή, 19 Ιανουαρίου 2010, 09:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης