Αϊτή: Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στρατολογήσει μισθοφόρους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 10:58
Αϊτή: Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στρατολογήσει μισθοφόρους

Η κυβέρνηση της Αϊτής διέψευσε κατηγορηματικά τη Δευτέρα ότι έχει στρατολογήσει μισθοφόρους μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν έπειτα από τη σύλληψη την Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς επτά αλλοδαπών και ενός Αϊτινού που είχαν στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό.

«Η εκτελεστική εξουσία δεν θα προσλάμβανε μισθοφόρους για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό τον οποίο (…) έχουμε ευθύνη να υπηρετούμε» τόνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Έντι Τζάκσον Αλέξις.

«Σε τι θα εξυπηρετούσαν οι μισθοφόροι; Η Δικαιοσύνη θα καθορίσει τι έχει συμβεί και θα αποφανθεί για ποιον λόγο οι άνδρες αυτοί ήταν τόσο οπλισμένοι» πρόσθεσε.

Πέντε Αμερικανοί, ένας Σέρβος, ένας Ρώσος και ένας Αϊτινός συνελήφθησαν την Κυριακή το βράδυ από την αστυνομία στο κέντρο της πρωτεύουσας έχοντας στην κατοχή τους ένα οπλοστάσιο με ημιαυτόματα όπλα.

Η αστυνομία κατέσχεσε έξι τουφέκια, έξι πιστόλια, μεγάλη ποσότητα φυσιγγίων, πέντε αλεξίσφαιρα γιλέκα και δύο επαγγελματικά drones, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνίας, πολλές αϊτινές πινακίδες αυτοκινήτου καθώς και δύο οχήματα.

«Η πρώτη κατηγορία εναντίον τους είναι παράνομη κατοχή όπλων και η δεύτερη σύσταση συμμορίας» διευκρίνισε η αστυνομία την Κυριακή.

Μετά τις συλλήψεις αυτές κυκλοφόρησαν πολλές φήμες την ώρα που η Αϊτή διέρχεται μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Από τις 7 Φεβρουαρίου χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ και τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τους πόρους που προήλθαν από τη συμφωνία της PetroCaribe, μια συνεργασία για την εκμετάλλευση πετρελαίων μεταξύ της Βενεζουέλας και χωρών της Καραϊβικής.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο περιθώριο αυτών των κινητοποιήσεων, ενώ έχουν προκληθεί και σοβαρές υλικές ζημιές.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 10:59