Κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους εν μέσω μαχών ανάμεσα σε μέλη συμμοριών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μετά τους θανάτους κάπου είκοσι πολιτών την περασμένη εβδομάδα από πυρά κακοποιών στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Τετάρτη, η Πολιτική Προστασία επιβεβαίωνε πως οι μάχες ανάμεσα σε δύο αντίπαλες συμμορίες, την Chen Mechan και την 400 Mawozo, ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το απόγευμα της Δευτέρας ακούγονταν σφοδρά πυρά στη φτωχή συνοικία Σιτέ Σολέιγ. Δεκάδες πανικόβλητοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φεύγοντας προς κάθε κατεύθυνση. Ορισμένοι είχαν ψηλά τα χέρια, δείχνοντας πως ήταν άοπλοι, για να μη γίνουν στόχος πυρών.

Δεν είναι σαφές ποιες συμμορίες ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις αυτές, ή πόσοι κάτοικοι εκτοπίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαριά οπλισμένοι άνδρες με πολιτικά θεάθηκαν εξάλλου στη συνοικία Λα Πλεν, όχι μακριά από το υπουργείο Γεωργίας.

Η αστυνομία δεν απάντησε αμέσως όταν το Ρόιτερς αναζήτησε τηλεφωνικά εκπρόσωπό της για σχόλια.

Η γάγγραινα της βίας των συμμοριών στην Αϊτή εξαπλώνεται μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον περασμένο Ιούλιο από ομάδα μισθοφόρων. Μέρος της χώρας χαρακτηρίζεται πλέον εκτός κάθε ελέγχου από τις αρχές. Οι συμμορίες επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε τομείς της πρωτεύουσας· οι δολοφονίες και οι απαγωγές έχουν πολλαπλασιαστεί. Η αστυνομία, αντιμέτωπη συχνά με δραματική υπεροπλία των κακοποιών, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχει απωλέσει τον έλεγχο συνοικιών και δρόμων στρατηγικής σημασίας.

Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή μεγεθύνει τη μεταναστευτική ροή προς τις ΗΠΑ. Πολλοί Αϊτινοί φεύγουν, αρχικά για τις Μπαχάμες, με παραφορτωμένα, συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης