Αύξηση 10,1% κατέγραψαν οι αποδοχές των κορυφαίων τραπεζιτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και το 2013 ανήλθαν στα 13 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, βάσει των στοιχείων του ομίλου Equilar.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ η αύξηση των αμοιβών έγινε σε ένα έτος που οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα – ρεκόρ για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων παραπλανητική πώληση στεγαστικών δανείων και παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ (κατά χωρών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε τραπεζίτες, συνδυάζεται με μία μέση αύξηση των κερδών των τραπεζών κατά 46% το 2013 και την ισχυρή επίδοση των μετοχών τους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Οι έξι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών τραπεζών – από τον κ. Μπλανκφάιν της Goldman Sachs έως τον κ. Τζέμι Ντάιμον της JP Morgan Chase – ήταν μεταξύ των επτά καλύτερα αμειβόμενων τραπεζιτών στον κόσμο.

Το πακέτο αποδοχών του κ. Μπλανκφάιν αυξήθηκε 50% στα 19,9 εκατ. δολάρια , εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον κ. Τζον Σταμπφ της Wells Fargo. Ακόμη και ο κ. Ντάιμον, που είχε τις χαμηλότερες αποδοχές από τους άλλους Αμερικανούς τραπεζίτες, έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 11,8 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη αναδύθηκε μία νέα γενιά τραπεζιτών. Το «φαινόμενο» οφείλεται στις νέες οικονομικές συγκυρίες, τα χαμηλότερα έσοδα αλλά και μια μετατόπιση από την επενδυτική τραπεζική.

Ενδεικτικά, ο κ. Ρος Μακ Ίγουαν, επικεφαλής της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland από πέρυσι το Φθινόπωρο, έχει πακέτο αποδοχών 4 εκατ. δολαρίων – που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 15 τραπεζιτών και το ένα πέμπτο του κ. Μπλανκφάιν. Οι αναλυτές της εταιρείας Equilar έχουν συμπεριλάβει στις αποδοχές των τραπεζιτών τους βασικούς μισθούς, τα μπόνους σε μετρητά και διάφορα άλλα επιδόματα.

Με πληροφορίες από: imerisia.gr, Financial Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης