Η κυβέρνηση του Καναδά επέβαλε κυρώσεις σε αϊτινό πρώην βουλευτή και επίσης σε σύμβουλο και συγγενή Αϊτινού πρώην προέδρου διότι φέρονται να προστατεύουν συμμορίες και να διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Οτάβα.

Ο Αρνέλ Μπελιζέρ, πρώην βουλευτής, κι ο Σαρλ Σεν-Ρεμί, σύμβουλος και κουμπάρος του πρώην προέδρου Μισέλ Μαρτελί, αξιοποιούν τη θέση τους στην Αϊτινή ελίτ για να υποστηρίζουν συμμορίες, κατήγγειλε η καναδική διπλωματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τον Καναδά σκοπό έχουν να πιέσουν αυτούς που ευθύνονται για τη βία, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης σεξουαλικής βίας, και την αστάθεια στην Αϊτή», ανέφεραν οι υπηρεσίες της καναδής ΥΠΕΞ Μέλανι Ζολί στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να προμηθεύουν όπλα σε συμμορίες κακοποιών στον Καναδά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι κ.κ. Μπελιζέρ και Σεν-Ρεμί δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ζητήσει να σχολιάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις προστίθενται σε σειρά παρόμοιων μέτρων της Οτάβας, ιδίως σε βάρος του πρώην προέδρου Μαρτελί, δυο εξεχουσών πολιτικών προσωπικοτήτων και τριών επιχειρηματιών.

Πάνοπλες συμμορίες επεκτείνουν συνεχώς τα εδάφη που ελέγχουν στην Αϊτή, ειδικά μετά τη δολοφονία το 2021 του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων. Μεγάλο μέρος της χώρας έχει τεθεί εκτός του ελέγχου του κράτους και είναι σχεδόν καθημερινές οι οδομαχίες ανάμεσα σε κακοποιούς και την αστυνομία ή ανάμεσα σε συμμορίες.

Τον Σεπτέμβριο, οι συμμορίες επέτειναν την κρίση, επιβάλλοντας αποκλεισμό σε τερματικό σταθμό καυσίμων για σχεδόν έξι εβδομάδες, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω νέας επιδημίας χολέρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης