Οι προκαταρκτικές συνομιλίες για να βρεθεί ο διάδοχος του Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα από την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξαιτίας κατηγοριών περί διαφθοράς, διακόπηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία χθες.

Τις συνομιλίες διοργάνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.
Ο Βουλφ παραιτήθηκε από το κυρίως εθιμοτυπικό αξίωμα την Παρασκευή, αφού εισαγγελείς ζήτησαν να αρθεί η ασυλία του για να τους επιτραπεί να ερευνήσουν τις καταγγελίες ότι δεχόταν χάρες από πλούσιους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ, η οποία είχε επιλέξει τον Βουλφ για το θώκο το 2010 από τις τάξεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συναντήθηκε στην καγκελαρία στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε, 48 ετών, εξέτασε την προσφορά που του έγινε να αναλάβει πρόεδρος της ΟΔΓ και την απέρριψε, είπαν πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μέρκελ αποπειράται να σφυρηλατήσει συναίνεση στις τάξεις της CSU, του αδελφού βαυαρικού κόμματος της CDU, και του FDP, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά διαβουλεύεται επίσης και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σε αυτούς που φέρονται να είναι πιθανοί υποψήφιοι συγκαταλέγονται ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κλάους Τέπφερ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η δήμαρχος της Φρανκφούρτης Πέτρα Ροθ και η Πράσινη πολιτικός Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρτ.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει δηλώσει ότι θέλει ο Βουλφ να αντικατασταθεί από τον Γιοαχίμ Γκάουκ, πρώην ανατολικογερμανό αντικομουνιστή ακτιβιστή. Οι Πράσινοι λένε ότι είναι καιρός η Γερμανία να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Ο Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Μπούντεσρατ, της άνω βουλής, εκτελεί χρέη αρχηγού του κράτους.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:

Διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Γερμανία Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012, 12:39

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης