Άκαρπη η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 23:46
Άκαρπη η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Λονδίνο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση της Ουκρανίας, λίγα εικοσιτετράωρα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία.

«Δεν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τη Δύση για την Ουκρανία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει κανένα σχέδιο επέμβασης στην νοτιοανατολική Ουκρανία, που κατοικείται ως επί το πλείστον από Ρωσόφωνους και επισήμανε ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη από κανέναν διεθνή οργανισμό για βοήθεια στη διαμεσολάβηση με το Κίεβο.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντιόταν στον Λονδίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θεμα και να βρουν μια διέξοδο στην κρίση πριν από το δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, στο Οβάλ Γραφείο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 23:47