Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προτίθεται να διορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό σε διαδοχή του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» οικονομικών και ενέργειας της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ναμί, έθεσε ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων «την πλήρη», όπως είπε, «αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί «τις μακρόσυρτες», όπως ανέφερε, διαπραγματεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή «Από τώρα και στο εξής ζητούμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο», δήλωσε.

Ο Ακιντζί είπε ότι για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού «πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της, να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων , να επεξηγήσει στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αυτήν την πραγματικότητα και να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία».

Ωστόσο, ορισμένοι Τουρκοκύπριοι αναλυτές σημειώνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, που στέλνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ιδιαίτερα, επισημαίνουν την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στις αιτιολογημένες ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και προσθέτουν ότι είναι μια εξέλιξη, «που αναπτερώνει το ηθικό των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης