Tελειώνει καθώς φαίνεται  και ο Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα, ο εκλεκτός των ΗΠΑ,  αλλά και του …Κυριάκου Μητσοτάκη  την περίοδο 2018-2019 όταν έκανε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας ο πρόεδρος της ΝΔ  να  εκμεταλλευτεί πολιτικά τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη διάλυση της υποστηριζόμενης από την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο Χουάν Γκουαϊδό,  όπως αναφέρει  η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος της κυβερνητικής συμμαχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της «Ενωτικής Πλατφόρμας» τάσσονται υπέρ της ιδέας αυτής και διαθέτουν αρκετές ψήφους για να προχωρήσουν. Εκπρόσωπος του κ. Γκουαϊδό δήλωσε  στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση στη συμμαχία της αντιπολίτευσης για το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης.

Τα δέκα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει ότι τον Ιούνιο του 2023 θα οργανώσουν ψηφοφορία για να αναδείξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής κανονικά θα διεξαχθούν το 2024.

Ο  Γκουαϊδό και οι σύμμαχοί του κατηγορούν τον Νικολά Μαδούρο ότι εξελέγη με “απάτη” στις εκλογές του 2018, από τις οποίες απείχαν οι κυριότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση  Μαδούρο απορρίπτει την κατηγορία. Η παράλληλη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Γκουαϊδό σχηματίστηκε το 2019, αλλά οι προσπάθειές της να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία απέτυχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης