Το κίνημα Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε μια εκδήλωση και μια πορεία η οποία σχεδιαζόταν να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας για να τιμηθεί η 10η επέτειος από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, γεγονός που ερμηνεύεται ως άλλο ένα πλήγμα στη συμφωνία ενότητας που είχε συνάψει με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τον θύλακα.

Δύο ημέρες αφότου βόμβες εξερράγησαν σε κατοικίες ηγετικών στελεχών της Φάταχ στη Γάζα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να ακυρώσει την εκδήλωση η οποία επρόκειτο να γίνει μεθαύριο Τρίτη, αφού η Χαμάς και οι υπηρεσίες ασφαλείας της την ενημέρωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακύρωση αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της έντασης ανάμεσα στα δύο κινήματα, τα οποία είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία ενότητας τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπερβούν το βαθύ πολιτικό χάσμα που τα χωρίζει κι είχε οδηγήσει σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε τη Λωρίδα της Γάζας από τη Φάταχ.

Οι εκδηλώσεις για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εάν πραγματοποιούνταν θα ήταν οι πρώτες μετά το 2007.

Ο εκπρόσωπος της Φάταχ στη Γάζα, ο Φάγεζ Αμπού Έιτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκδηλώσεις μνήμης «ακυρώθηκαν επισήμως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης