Ακυρώθηκε από το Εφετείο του Καΐρου η ποινή 10ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε έναν αξιωματικό της αστυνομίας μετά τον θάνατο 39 κρατουμένων μέσα στο όχημα που τους μετέφερε, λόγω ασφυξίας.

Με την ίδια απόφαση ακυρώθηκαν και οι ποινές, με ανασταλτικό χαρακτήρα, που είχαν επιβληθεί σε άλλους τρεις αξιωματικούς της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου 2013, 39 κρατούμενοι, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτές τους, σκοτώθηκαν όταν – κατά την επίσημη εκδοχή – επιχείρησαν να αποδράσουν από μία κλούβα της αστυνομίας.

Ωστόσο, έρευνα της Εισαγγελίας έδειξε ότι πέθαναν λόγω ασφυξίας, εξαιτίας δακρυγόνων που ερρίφθησαν στο εσωτερικό της κλούβας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως το όχημα ήταν χωρητικότητας 24 ατόμων, αλλά είχαν στιβαχθεί 45 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Εφετείου Μοχάμεντ Αμελ ανέπεμψε την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα δίνοντας εντολή να διεξαχθεί νέα έρευνα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε νέα δίκη ή στο να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian εξάλλου είχε δείξει ότι δεν ήταν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο όχημα ισλαμιστές. Ορισμένοι δεν ήταν καν υποστηρικτές του Μόρσι, αλλά απλώς είχαν συλληφθεί μέσα στο χάος που ακολούθησε την αιματηρή διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών των υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο την 14η Αυγούστου 2013.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν χαρακτηρίσει την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως υπερβολικά επιεική, τονίζοντας πως στους κατηγορούμενους που θεωρούνται ισλαμιστές επιβάλλονται πολύ βαριές ποινές ενώ αντίθετα στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ιδιαίτερα ελαφριές.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που δικάζονταν «κραύγασαν από χαρά» και φώναξαν «ζήτω η δικαιοσύνη» όταν ο εφέτης ανέγνωσε την απόφασή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης