Ακυρώθηκε καταδίκη αστυνομικού στην Αίγυπτο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014, 20:46
Ακυρώθηκε καταδίκη αστυνομικού στην Αίγυπτο
Εφετείο του Καΐρου ακύρωσε το Σάββατο την ποινή κάθειρξης η οποία είχε επιβληθεί σε έναν αστυνομικό που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στους θανάτους 39 ανθρώπων στα επεισόδια πολιτικής βίας το 2013, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου 2013, 39 άνδρες -οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν ισλαμιστές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτές τους- σκοτώθηκαν σε μια προσπάθεια απόδρασης, κατά την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Η εισαγγελία, όμως, ανέφερε αργότερα πως οι έρευνες έδειξαν πως πέθαναν ενώ μεταφέρονταν στη φυλακή με ένα όχημα της αστυνομίας, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί ο ένας πάνω στον άλλο, όταν ερρίφθησαν στο εσωτερικό του δακρυγόνα.

Ο πρόεδρος του εφετείου Μοχάμεντ Άμελ παρέπεμψε την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα δίνοντας εντολή να διεξαχθεί νέα έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια νέα δίκη ή στο να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, συνολικά 45 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μπουν σε ένα όχημα με χωρητικότητα 24 ατόμων και μέσα σε αυτό το όχημα ερρίφθη δακρυγόνο. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 κρατουμένων και να υποστούν ασφυξία άλλοι δύο», σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα, μια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» είχε δείξει ότι δεν ήταν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο όχημα ισλαμιστές. Ορισμένοι δεν ήταν καν υποστηρικτές του Μόρσι, ανέφερε, αλλά απλώς είχαν συλληφθεί μέσα στο χάος που ακολούθησε την αιματηρή διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών των υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο την 14η Αυγούστου 2013.

Πρωτοδίκως, ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα είχε καταδικάσει τον αντισυνταγματάρχη Αμρ Φαρούκ σε κάθειρξη 10 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράλειψη καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος. Σε άλλα τρία στελέχη της αστυνομίας είχαν επιβληθεί ποινές με αναστολή.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο αντισυνταγματάρχης Φαρούκ θα απελευθερωθεί από τη φυλακή όπου κρατείται.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν χαρακτηρίσει την ποινή που είχε επιβληθεί υπερβολικά επιεική τότε, τονίζοντας πως στους κατηγορουμένους που θεωρούνται ισλαμιστές επιβάλλονται πολύ βαριές ποινές, ενώ, αντίθετα, στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ιδιαίτερα ελαφριές.

Στους δημοσιογράφους απαγορεύθηκε να παρακολουθήσουν τη σημερινή διαδικασία, η οποία διεξήχθη στην Αστυνομική Σχολή του Καΐρου, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που δικάζονταν «κραύγασαν από χαρά» όταν ο εφέτης ανέγνωσε την απόφασή του. Φώναξαν «ζήτω η δικαιοσύνη», σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα «αλ Άχραμ».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014, 20:51