Δύο λιμάνια της Φλόριντα ακύρωσαν τα σχέδιά τους να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με την Κούβα, αφού ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρικ Σκοτ απείλησε να αναστείλει τη χρηματοδότησή τους αν αρχίσουν συναλλαγές με την «δικτατορία» της νήσου.

Πολλά στελέχη οργανισμών διαχείρισης λιμένων στις νότιες ακτές των ΗΠΑ τάσσονται σθεναρά υπέρ της αύξησης του εμπορίου και των ταξιδιών προς και από την Κούβα. Τα λιμάνια του Έβεργκλεϊντς και του Παλμ Μπιτς σχεδίαζαν άλλωστε να υπογράψουν συμφωνίες με την Κούβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας κουβανικής αντιπροσωπείας αλλά αποφάσισαν να αποσυρθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σκοτ έγραψε την Τετάρτη στο Twitter ότι είναι «απογοητευμένος» διότι ορισμένοι οργανισμοί λιμένων της Φλόριντας θέλουν να συνάψουν «συμφωνία με τη δικτατορία της Κούβας» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει «να μειωθούν οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για τα λιμάνια που συνεργάζονται με τη χώρα».

Η εκπρόσωπος του λιμένα του Έβεργκλεϊντς Έλεν Κένεντι εκτίμησε πάντως πως αυτό δεν θα επηρεάσει το εμπόριο με την Κούβα, το οποίο διεξάγουν εταιρείες που επιχειρούν μέσω λιμένων και όχι οι ίδιοι οι οργανισμοί των λιμένων. Την Τρίτη, η εταιρεία Crowley Maritime εισήγαγε δύο εμπορευματοκιβώτια με κάρβουνο από την Κούβα.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση νόμιμη εισαγωγή από την Κούβα στις ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον. Κατά την Κένεντι, η υπογραφή μνημονίων κατανόησης ανάμεσα στα λιμάνια και τις αρχές της Κούβας επρόκειτο να γίνει ως μια «χειρονομία καλής θελήσεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα ακυρώσει όλα τα μέτρα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κούβα, μια από τις πιο εμβληματικές κινήσεις του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, εάν δεν εξασφαλίσει ένα «καλύτερο ντιλ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης