Μαίνονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και παντού επικρατεί χάος με φωτιές και βίαιες συγκρούσεις, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως από χθες μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, δύο άνθρωποι είναι νεκροί στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, ενώ ένας άνδρας στο Λούισβιλ του Κεντάκι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνδρες της αστυνομίας στο Ντάβενπορτ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, Πολ Σικόρσκι.

Τρεις αστυνομικοί που ήταν εν μέσω περιπολίας, δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και ένας από εκείνους τραυματίστηκε. Ο Σικόρσκι δήλωσε πως δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του τραυματία αστυνομικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν πυρά αγνώστων  και οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικ Μάτεσον, δήλωσε πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας.

Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Κεντάκι

Νωρίτερα, η αστυνομία του Λούισβιλ στο Κεντάκι ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία μετέβη σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή για να διώξει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών, που ήταν συγκεντρωμένο στο πάρκινγκ του καταστήματος.

«Αστυνομικοί και στρατιώτες δέχτηκαν πυρά. Τόσο οι αστυνομικοί όσο και άνδρες της Εθνοφρουράς απάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας, Στιβ Κόνραντ.

Ο Κόνραντ είπε πως οι Αρχές συγκεντρώνουν βίντεο του περιστατικού ενώ εξετάζονται και αυτόπτες μάρτυρες.

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα: Πώς σκοτώθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών

Στις 25 Μαΐου, αστυνομικοί της Μινεάπολης συνέλαβαν τον Τζορτζ Φλόιντ, έναν 46χρονο Αφροαμερικανό άντρα, αφού ένας υπάλληλο καταστήματος κάλεσε τις Αρχές, κατηγορώντας τον ότι αγόρασε τσιγάρα με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 $. Δεκαεπτά λεπτά αφότου έφτασε το αυτοκίνητο της πρώτης ομάδας, ο κ. Φλόιντ ήταν αναίσθητος και «καρφώθηκ» κάτω από τρεις αστυνομικούς, χωρίς να δείχνει σημάδια ζωής.

Συνδυάζοντας βίντεο από παρευρισκόμενους και κάμερες ασφαλείας, εξετάζοντας επίσημα έγγραφα και αφού συμβουλεύτηκαν ειδικούς, οι New York Times ανακατασκευάστηκαν λεπτομερώς τα λεπτά που οδήγησαν στο θάνατο του κ. Φλόιντ. Το βίντεο δείχνει τους αξιωματικούς να προβαίνουν σε μια σειρά ενεργειών που παραβιάζουν τις πολιτικές του Αστυνομικού Τμήματος της Μινεάπολης ενέργειες που έγιναν θανατηφόρες, αφήνοντας τον κ. Φλόιντ ανήμπορο να αναπνεύσει, ακόμη και όταν αυτός και οι περαστικοί ζητούσαν βοήθεια. Ο Τζορτζ Φλόιντ ακούγεται να επαναλαμβάνει 16 φορές ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όμως ο αστυνομικός επιμένει.

 

Την επομένη ημέρα μετά τον θάνατο του κ. Φλόιντ, το αστυνομικό τμήμα απέλυσε και τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στο επεισόδιο και την Παρασκευή ο δικηγόρος της κομητείας Hennepin, Mike Freeman, ανακοίνωσε κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας εναντίον του Derek Chauvin, του αξιωματικού που φαίνεται πιο ξεκάθαρα σε βίντεο μαρτύρων να πιέζει τον κ. Φλόιντ στο έδαφος. Ο Chauvin, που είναι λευκός, κράτησε το γόνατό του στον λαιμό του κ. Φλόιντ για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την ποινική καταγγελία εναντίον του. Το βίντεο των NYT δείχνει ότι ο Chauvin δεν αφαίρεσε το γόνατό του, ακόμη και αφού ο κ. Φλόιντ έχασε τις αισθήσεις του, και για ένα ολόκληρο λεπτό μετά την άφιξη του ιατρικού προσωπικού στο σημείο.

 

Οι τρεις άλλοι πρώην αξιωματικοί, ο Thomas Lane, ο J. Alexander Kueng και ο Tou Thao – όλοι τους φαίνονται στο βίντεο να συμμετέχουν στη σύλληψη του κ. Φλόιντ – παραμένουν υπό έρευνα.

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Τραμπ και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο, την ώρα που διαδηλωτές ήταν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Όπως σημείωσε το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους βρέθηκαν στο καταφύγιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων. Το προεδρικό ζευγάρι βρισκόταν εκεί για κάτι λιγότερο από μία ώρα προτού μεταφερθεί στον επάνω όροφο. Το πρωτόκολλο λέει πως εάν μεταφερθεί στο καταφύγιο ο Ντόναλντ Τραμπ, το ίδιο πρέπει να γίνει και με όλα τα προστατευόμενα μέλη.

Το βράδυ της Κυριακής οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. 

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρ΄ ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Αυτά τα κράτη έχουν ενεργοποιήσει την Εθνική τους Φρουρά

Πάνω από το 50% των κρατών σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ενεργοποιήσει την Εθνική Φρουρά τους για να ανταποκριθούν στις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Από τη Δευτέρα το πρωί, 26 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια είχαν ενεργοποιήσει την Εθνική τους Φρουρά: Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιλινόις, Μίτσιγκαν, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Γεωργία, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν, και η Περιφέρεια της Κολούμπια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης