Η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά τον τρέχοντα μήνα, αντιμέτωπη με ένα δριμύ κύμα καύσωνα που αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, την νοτιοδυτική Γαλλία, την Ιταλία, ενδεχομένως ακόμη την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι οι χώρες αυτές βρίσκονται βορειότερα στον Ευρωπαϊκό χάρτη.  Πιθανότατα μάλιστα το «καυτό» δεκαήμερο να γίνει η αιτία για αρκετούς θανάτους στις χώρες αυτές όπως συνέβη και με τον πρόσφατο καύσωνα του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους στην Ιβηρική Χερσόνησο,  με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία αυτές τις μέρες να έχουν ανέλθει 4-5 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο συγκρινόμενες με ανάλογες συνθήκες στο παρελθόν. Η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία αυτή τη στιγμή  βρίσκεται στους 40 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ο υδράργυρος αναμένεται να συνεχίσει την άνοδο του φτάνοντας τους 46-47 βαθμούς στη Σεβίλλη, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ως την Τρίτη  19 Ιουλίου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Εστρεμαδούρα και η Ανδαλουσία, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σήμερα στους 42 και 41 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, ενώ στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, όπου συνήθως δεν κάνει τόση ζέστη, η μέγιστη θερμοκρασία ήδη έχει ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή αναμένεται ότι θα κρατήσει 9-10 ημέρες, και θα είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975, όπως ανέφερε ο Ρουμπέν ντελ  Κάμπο, εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα κύματα καύσωνα έχουν διπλασιαστεί στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σταθερά πλέον τους 40 βαθμούς, η Ιβηρική χερσόνησος δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Στη γειτονική Πορτογαλία οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου αποτελώντας σύμμαχο των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί εκεί τις τελευταίες μέρες .

Παράλληλα νέα ρεκόρ σε υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να σημειωθούν τόσο στην Ιβηρική χερσόνησο όσο και σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας, τις επόμενες μέρες. Την ίδια στιγμή αρκετές περιοχές της Ολλανδίας και του Βελγίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με  θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38 και τοπικά 40 βαθμών Κελσίου, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα στα νότια της Γαλλίας, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς,  ενδεχομένως δε τοπικά να πλησιάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, κατά το δεύτερο ακραίο κύμα καύσωνα που χτυπάει τη Δυτική Ευρώπη μόλις ένα μήνα μετά το προηγούμενο στα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα η θερμοκρασία στη Γαλλία κυμαίνεται μεταξύ 36 και 38 βαθμών στην κοιλάδα του Ροδανού, ενώ τις επόμενες μέρες το κύμα του καύσωνα θα επεκταθεί όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι προς τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεά, της Météo-France, η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μεταξύ Σαββάτου 16  και Τρίτης 19 Ιουλίου.

Προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα από την ερχόμενη Κυριακή εξέδωσε σήμερα και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία και σε μέρος της Ουαλίας. Οι θερμοκρασίες ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή, με τον υδράργυρο να έχει ήδη σκαρφαλώσει στους 33 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Βρετανία.  Με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις μάλιστα, ενδεχομένως το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας να ξεπεραστεί το όριο των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας.

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα που πλήττουν στη Δυτική Ευρώπη είναι άμεση συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν ταυτόχρονα την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των παραπάνω φαινομένων.

Παράλληλα οι  μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης επικρατούν αυτή τη στιγμή συνθήκες χαμηλών βαρομετρικών και χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να δέχονται τα κύματα καύσωνα. Ήδη η νότια Γαλλία και η Γερμανία αρχίζουν να βιώνουν τον καύσωνα με τις θερμοκρασίες να κινούνται πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Βρετανία που αναμένεται ότι θα καταγράψει θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή.

Συνεπώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι αυτό το κύμα καύσωνα θα συμβάλει στην εμφάνιση ξηρασίας προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ενεργειακά προβλήματα το φετινό καλοκαίρι.

Τέλος, στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην περιοχή των Βαλκανίων οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, οι οποίες ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και τους δέκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης