Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη διαδοχή του, Φρανσουά Ολάντ, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται, σε δημοσκόπηση τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας – του τριπλού Α – από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Το ποσοστό της ηγέτιδος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αυξήθηκε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 966 ενηλίκων που έκανε το ινστιτούτο LH2, σε συνεργασία με τον ιστότοπο Yahoo! την Παρασκευή και το Σάββατο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P’s μείωσε την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα σε AA+ την Παρασκευή, εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα για τον Σαρκοζί, ο οποίος θεωρούσε τη διατήρηση του τριπλού Α προτεραιότητά του.

Το ποσοστό όσων θα ψήφιζαν τον Σαρκοζί, εάν ο πρώτος γύρος των εκλογών γινόταν την επόμενη Κυριακή, μειώθηκε σε 23,5% από 26% πριν από ένα μήνα, κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Ο Ολάντ, αν και παραμένει στην πρώτη θέση, είδε επίσης το ποσοστό του να μειώνεται σε 30% από 31,5%, κάτι που σημαίνει ότι η εκστρατεία του δεν πείθει το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λεπέν, εν τω μεταξύ, είδε το ποσοστό της να αυξάνεται κατά 3,5%, στο 17%, ενώ διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση, συγκεντρώνοντας 14%.

Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν είδε επίσης το ποσοστό του να αυξάνεται κατά 2%, στο 8,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Στον δεύτερο γύρο, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν οι Ολάντ και Σαρκοζί, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρώτος διατηρεί ευρύ προβάδισμα, με 57% της πρόθεσης ψήφου έναντι 43% του σημερινού προέδρου.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης