Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία του «Ισλαμικού Κράτους» μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι είναι ένας πρώην αξιωματικός του Σαντάμ Χουσεϊν, ονόματι Αμπντουλά Καρντάς, γνωστός και ως Καρσές, «Καθηγητής» ή «Εξολοθρευτής» .

Σύμφωνα με το Newsweek, o Καρντάς  είχε τοποθετηθεί από τον εκλιπόντα αλ Μπαγκντάντι  επικεφαλής των «Μουσουλμανικών Υποθέσεων» του ISIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Καρντάς, ή αλλιώς γνωστός ως  Χάτζι Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού, ο οποίος υπηρέτησε επί Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ήταν πιστός στον αλ – Μπαγκντάντι ήδη από το 2003, όταν συνελήφθησαν από τους Αμερικανούς και φυλακίστηκαν στο Camp Bucca στη Βασόρα, ως μέλη της Αλ Κάιντα.

Ήταν επίσης έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές σε θέματα ασφαλείας τον περιγράφουν ως σκληρό και αυταρχικό, αλλά και δημοφιλή μεταξύ τζιχαντιστών. Λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για την εξόντωση όλων των αντιφρονούντων κατά την ηγεσία αλ – Μπαγκντάντι.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία αλλά από τον περασμένο Αυγούστο είχε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες και ηγετικές θέσεις στον Καρντάς.

Κουρδικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρουν ο Καρντάς γεννήθηκε κατά την δεκαετία 1970 στο Ταλ Αφάρ του Ιράκ και φοίτησε σε ισλαμικές σχολές της Μοσούλης. Έχει πρωταγωνιστήσει στους διωγμούς κατά των Γιεζίντι και έχει τραυματιστεί στο δεξί πόδι κατά την διάρκεια μάχης.

Ειρωνικά σχόλια από Μόσχα και Τεχεράνη για την αμερικανική επιχείρηση κατά του αλ Μπαγκντάντι

Ψυχρές έως και ειρωνικές ήταν οι τοποθετήσεις του Ιράν και της Ρωσίας στην ανακοίνωση του θανάτου του Αλ Μπαγκτατι από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ιρανός υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί ανέρτησε στο Twitter: «Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας»

Από ρωσικής πλευράς, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών… περί άλλης μιας εξόντωσης του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ: «… ο αλ-Μπαγκντάντι έχει «αποβιώσει» τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Το κρυφύγετο του αρχηγού του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι μετά την αμερικανική επίθεση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης