Αξιωματούχους του Βατικανού για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εξετάζει ο ΟΗΕ

Αξιωματούχους του Βατικανού για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εξετάζει ο ΟΗΕ
Επιτροπή του ΟΗΕ άρχισε την εξέταση αξιωματούχων του Βατικανού για τις χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος, Σιλβάνο Τομάζι,, εκ μέρους του Βατικανού, σημείωσε ότι αντίστοιχα εγκλήματα «δεν μπορούν να έχουν καμία δικαιολόγηση» και πως το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή κάθε παιδιού είναι απαραβίαστα». Το θρησκευτικό κράτος είχε αρνηθεί μια προηγούμενη αίτηση για παροχή στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι οι υποθέσεις πρέπει να εξετάζονται στις χώρες όπου συμβαίνουν. Είχε κατηγορηθεί, μάλιστα, ότι δίνει μη αρμόζουσα απάντηση στις κατηγορίες. Είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα υπερασπίζεται τον εαυτό της δημόσια για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Θύματα σημειώνουν ότι ευελπιστούν η ακρόαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία μεταδίδεται ζωντανά, να δώσει ένα τέλος στο «εκκλησιαστικό απόρρητο». Ο πάπας Φραγκίσκος είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι επιτροπή του Βατικανού θα αναλάβει την μάχη με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εντός της Εκκλησίας, αναλαμβάνοντας επίσης την αρωγή στα θύματα.

Περιέλαβε, μάλιστα, στην έννοια των εγκλημάτων κατά ανηλίκων ειδική αναφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η Αγία Έδρα έχει υπογράψει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την επικύρωσε το 1990, ωστόσο από το 1994 μέχρι το 2012 δεν παρείχε στοιχεία για την συμμόρφωσή του με αυτήν.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 14:06