Τουλάχιστον τέσσερα στα πέντε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν έναν από τους δύο γονείς τους εν ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Save the Children”, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

“Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν με τους δικούς τους”, αναφέρει η έρευνα με τίτλο “Κρατώντας τα παιδιά μακριά από επιβλαβή ιδρύματα”, υπογραμμίζοντας ότι οι οικογένειες θεωρούν ότι η είσοδος των παιδιών σε ιδρύματα είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουν στο παιδί την εκπαίδευση και την διατροφή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως σε πολλά ιδρύματα, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν είναι “άσχημη” και αρκετά παιδιά “κακοποιούνται και παραμελούνται” αποκαλύπτει η ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι για τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη τους.

Μάλιστα, σε ορισμένα σχολεία τα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία μερικές φορές είναι συστηματική ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και σωματικής βίας, προσθέτει η οργάνωση.

Η οργάνωση «Save the Children» ζήτησε από τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο την “επείγουσα” υιοθέτηση και την εφαρμογή διεθνών συστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση της ΜΚΟ προειδοποιεί ακόμη ότι ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα είναι “πιθανότατα πολύ υψηλότερος” και θα ενισχύεται με την αύξηση των συγκρούσεων, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξάπλωση του AIDS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης