Το κακάο είναι κάτι σαν τον χρυσό στην Ακτή Ελεφαντοστού καθώς αποτελεί το Νο1 εξαγώγιμο προϊόν της αφρικανικής χώρας, αποφέροντας τεράστια έσοδα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Οι Αρχές της χώρας έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί για περιορισμό της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάου, ύστερα από τις συνεχείς καταγγελίες ακτιβιστικών οργανώσεων, ωστόσο σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτιό δίκτυο BBC οι εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέκα χρόνια μετά τις δεσμεύσεις ιδιωτών και Δημοσίου για κατάργηση της παιδικής εργασίας, 800.000 παιδιά συνεχίζουν να εργάζονται στη «βαριά βιομηχανία» της Ακτής Ελεφαντοστού, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Τις περισσότερες φορές η εργασία πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού, αφήνοντας εκτεθειμμένο το σώμα σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

«Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση. Οι επιχειρήσεις κακάου έχουν δεσμευτεί απέναντί μας να καταργήσουν την παιδική εργασία και να συνδράμουν στην κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και κοινωνικών κέντρων προκειμένου να κάνουν τη ζωή των αγροτών καλύτερη, οδηγώντας παράλληλα την Ακτή Ελεφαντοστού στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της αφρικανικής χώρας, Gilbert Kone Kafana.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές κακάου στον κόσμο, με τον ετήσιο τζίρο να φθάνει τα 90 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που περισσότεροι από το 40% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης