Εκατοντάδες στρατιώτες, στην πλειονότητά τους πρώην αντάρτες που έχουν ενταχθεί πλέον στις ένοπλες δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού, διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή του μισθού τους, μισθολογικές αυξήσεις και προαγωγές.

Οι στρατιώτες έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στο Αμπιτζάν, το Κορόγκο, το Μποντούκου, το Αμπενγκούρου και την Νταλόα όπου οι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν και πυρά.
 
Άλλη ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτήριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην πόλη Μπουάκε της Ακτής Ελεφαντοστού και το κατέλαβαν. Ωστόσο δεν κατάφεραν να μεταδώσουν το μήνυμά τους αφού οι εργαζόμενοι κατάφεραν να διαφύγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο οι στρατιώτες που κατέλαβαν τον τηλεοπτικό σταθμό σκόπευαν να απορρίψουν την έκκληση που τους είχε απευθύνει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο Πολ Κόφι Κόφι, να επιστρέψουν στους στρατώνες, δεσμευόμενος ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά τους.

«Διαδηλώνουμε διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Επί δύο ημέρες θα παραλύσουμε τις μεγαλύτερες πόλεις. Εάν δεν πετύχουμε τον στόχο μας, την τρίτη ημέρα θα επιτεθούμε στις τράπεζες», απείλησε ένας αξιωματικός από το Αμπιτζάν.

Οι στρατιώτες ζητούν να δοθούν προαγωγές όπως προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουαγκαντούγκου το 2007. Η συμφωνία αυτή, οι όροι της οποίας όπως υποστηρίζουν δεν τηρήθηκαν, είχε ως στόχο να επανενώσει τη χώρα η οποία από το 2002 ήταν διαιρεμένη μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και των ανταρτών των «Νέων Δυνάμεων» του Γκιγιόμ Σορό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατιωτικοί που έκαναν καριέρα επί προεδρίας του Γκμπαγκμπό διαμαρτύρονται επίσης ότι τους παραγκώνισαν όταν εντάχθηκαν στον στρατό οι πρώην αντάρτες, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλασάν Ουαταρά, το 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης