Καταγγελία σχετικά με τις επιδοτήσεις της πυρηνικής ενέργειας υπέβαλαν δικηγόροι οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό Βρετανών Ακτιβιστών, η οποία, αν γινόταν δεκτή, θα μπορούσε να αποτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι ευρέως επιδοτούμενη, ακόμη και με όρους της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι λάθος», δήλωσε ο Gerry Wolff, συντονιστής της ομάδας «Energy Fair» που υπέβαλε την καταγγελία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν πει επανειλημμένα ότι η πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να λαμβάνει επιδοτήσεις», είπε στην EurActiv. Η «Energy Fair» υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο στις υποχρεώσεις που η Βρετανική και άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρέχουν στην πυρηνική βιομηχανία αποτελεί αθέμιτη επιδότηση.

Αν αποσυρθεί, λένε ότι θα αφήσει την πυρηνική βιομηχανία μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Έχει υπολογιστεί ότι, αν οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών ήταν πλήρως διασφαλισμένοι έναντι του κόστους των πυρηνικών καταστροφών όπως εκείνες του Chernobyl και της Fukushima, η τιμή της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 0,14 ευρώ ανά kWh [κιλοβατώρα] και ίσως στα 2.36 ευρώ», λέει ένα δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης