Το γερμανικό κέντρο ελέγχου ασθενειών ανέφερε σήμερα 365 νέα κρούσματα του βακτηριδίου E.coli, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της θανατηφόρας μόλυνσης.

Το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων περιλαμβάνει ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλείται από τη μόλυνση από το E.coli, που πλήττει το αίμα και τα νεφρά, ανακοίνωσε το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο συνέβαλε στους θανάτους 16 ανθρώπων στη Βόρεια Ευρώπη, που όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.500 κρούσματα E.coli / ΟΑΣ έχουν αναφερθεί μόνο στη Γερμανία και οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την πηγή του βακτηριδίου.

Στη Γαλλία «ενεργοποιήθηκε» μια «ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», για να παρακολουθεί την εξέλιξη των κρουσμάτων του βακτηριδίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν υπογράμμισε τα ερωτηματικά που παραμένουν όσον αφορά «την προέλευση», «την πηγή και τον φορέα μετάδοσης» της μόλυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον «πυρήνα κρίσης» συμμετέχουν το Ινστιτούτο Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και Αντιμετώπισης των Απατών, σύμφωνα με τον Μπαρουέν.

Στη Γερμανία, η υπουργός Προστασίας Καταναλωτών και Γεωργίας, Ίλζε Άιγκνερ, απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση εντόπισε εσφαλμένα ως πηγή της μόλυνσης αγγούρια από την Ισπανία, αφού μερικά βρέθηκαν θετικά στο βακτηρίδιο.

«Υπήρχαν παθογόνα E.coli στα ισπανικά αγγούρια» δήλωσε η Άιγκνερ, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. «Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έπρεπε να σταλεί γρήγορα μια προειδοποίηση».

Οι Αρχές στο Αμβούργο ανακοίνωσαν χθες ότι το E.coli που βρέθηκε στα ισπανικά αγγούρια δεν είναι το ίδιο με το φονικό βακτηρίδιο.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος των Αρχών στο Αμβούργο που κατηγόρησαν αρχικά το προϊόν της για τις μολύνσεις από το E.coli.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης