Η πρωθυπουργία του Ντέιβιντ Κάμερον «έδυσε» την Τετάρτη μετά από έξι χρόνια και ξεκίνησε επισήμως μια νέα εποχή για τη Βρετανία, αυτή της Τερέζα Μέι, της δεύτερης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Κάμερον: «Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου είναι πως πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην Ε.Ε. για τα πλεονεκτήματα του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας»Η 13η Ιουλίου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου όχι τόσο για την αλλαγή φρουράς, όσο για το γεγονός ότι η νέα «σιδηρά κυρία» έχει δεσμευτεί δημόσια πως θα τηρήσει την εντολή που προέκυψε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία την έκανε δεκτή, διορίζοντας λίγα λεπτά αργότερα την Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ανακοίνωση έκαναν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπως μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Τα πρώτα λόγια της Μέι αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν: «Η ηγεσία μου θα είναι στο πνεύμα του Ντέιβιντ Κάμερον». «Η κυβέρνησή μου θα είναι μια κυβέρνηση που θα οδηγείται από τις ανάγκες των καθημερινών Βρετανών και όχι των προνομιούχων. Καθώς θα εξερχόμαστε από την Ε.Ε. θα σφυρηλατήσουμε ένα θαρραλέο θετικό ρόλο για τον εαυτό μας» ανέφερε η Μέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία της, η Μέι εξήρε τον ρόλο του απερχόμενου πρωθυπουργού. «Ήταν ένας μεγάλος πρωθυπουργός, σταθεροποίησε την οικονομία αλλά η μεγάλη του κληρονομιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθείστε την πρώτη ομιλία της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας:


 

Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας, ενώ -όπως ανέφερε ο βρετανικός Τύπος- ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της νέας πρωθυπουργού για το Brexit. 

Συγχαρητήρια δήλωση για τη Μέι εξέδωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποδοτική» συνεργασία.

Η άφιξη της Μέι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ:

Η Μέι εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τελευταία εμφάνισή του ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Λόρδων. 

Στην ομιλία του, ο Κάμερον κάλεσε τη Μέι να προσπαθήσει να μείνει όσο το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στην Ε.Ε. «Η συμβουλή στη διάδοχό μου, που είναι μια εξαιρετική διαπραγματεύτρια, είναι πως πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στην Ε.Ε. για τα πλεονεκτήματα του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας» είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σκωτία, η οποία κατά πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ο Κάμερον μιλώντας μεταφορικά ανέφερε πως «το κανάλι δε θα ανοίξει και άλλο όταν φύγουμε από την Ένωση. Αυτή είναι η σχέση που πρέπει να επιδιώξουμε. Αυτό θα είναι καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία».

Δείτε εικόνες από τη Βουλή των Λόρδων:



 
Ο 49χρονος Κάμερον καταχειροκροτήθηκε από το σώμα της Βουλής. Το κλίμα της συνεδρίασης ήταν ιδιαιτέρως ευδιάθετο, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να απαντά σε ερωτήσεις, να σαρκάζεται και να αστειεύεται. 

Ο Κάμερον έδωσε από το βήμα συγχαρητήρια στον Άντι Μάρεϊ και τους άλλους νικητές του Wimbleton, αστειεύτηκε πως πέρα από κάποιες συναντήσεις του με υπουργούς και τη βασίλισσα, το πρόγραμμά του για την αυριανή ημέρα είναι εξαιρετικά «ελαφρύ» ενώ επαίνεσε τον… Λάρι, τον γνωστό γάτο-μασκότ της Downing Street.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την εμφάνισή του στη Βουλή των Λόρδων και την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών αποχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης οικογενειακώς και από την πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Downing Street του Λονδίνου.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του, λέγοντας πως δεσμεύθηκε να ηγηθεί της χώρας, η οποία είναι πιο ισχυρή, ενώ δήλωσε πως ενισχύθηκε η οικονομία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν, ανάμεσα σε αυτούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και το επιτελείο του, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη σύζυγό του, την οποία χαρακτήρισε «έρωτα της ζωής μου».

Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους πολίτες του έστειλαν επιστολές και τόνισε πως είναι ενθουσιασμένος που η επόμενη πρωθυπουργός θα είναι γυναίκα και που προέρχεται από από το κόμμα των Συντηρητικών.

Οι δηλώσεις Κάμερον κατά την αποχώρησή του από την Downing Street:

Η επόμενη ημέρα

H νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας  θα αναλάβει το ιστορικό καθήκον να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας παράλληλα να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα και μια χώρα βαθιά διχασμένη λόγω του Brexit.

Η πρόκληση είναι τεράστια αλλά η Μέι αναδείχθηκε ως η μόνη που μπορεί να επιτύχει συναίνεση, πείθοντας με την ικανότητα και τη σοβαρότητά της. Ως υπουργός Εσωτερικών είχε επιλέξει το στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε., πιστή στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Μέι ωστόσο έπραξε το ελάχιστο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, στο οποίο αποφασίστηκε η έξοδος από την Ε.Ε., τασσόμενη υπέρ μιας μείωσης των μεταναστευτικών ροών –αγαπημένο θέμα των υποστηρικτών του Brexit. Ως αποτέλεσμα, ήταν αρεστή τόσο στο στρατόπεδο του Brexit όσο και του Bremain.

Η ψηλόλιγνη γυναίκα με τα κομμένα κοντά γκρίζα μαλλιά και την αριστοκρατική εμφάνιση, είναι μια γνήσια συντηρητική. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείτο από το 2010, υιοθέτησε μια πολύ αποφασιστική γραμμή, είτε επρόκειτο για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες είτε για ισλαμιστές ιεροκήρυκες.
 
Πολλοί τη συγκρίνουν με τη διάσημη προκάτοχό της, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Μέι είναι κι αυτή ευρωσκεπτίστρια, ικανή, σοβαρή, με «σιδερένια» βούληση. H εφημερίδα Sun την αποκαλεί «Μάγκι Μέι».

Ωστόσο μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία έχει αρκετά κοινά στοιχεία: Είναι κόρη πάστορα, συντηρητική, πραγματίστρια, ανοικτή στις συναινέσεις, πολλά χρόνια παντρεμένη και χωρίς παιδιά.

«Μια γυναίκα εξαιρετικά δύσκολη»

«Η Τερέζα είναι μια γυναίκα εξαιρετικά δύσκολη» σχολίαζε πρόσφατα ο Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργός και συντηρητικός βουλευτής.

«Ο επόμενος που θα το καταλάβει, είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ» απάντησε με χιούμορ η Μέι, δίνοντας μια πρώτη γεύση από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο από την Ε.Ε. 

Η Τερέζα Μπρέιζιερ γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1956 στο ‘Ιστμπουρν, μια παράκτια πόλη της νοτιο-ανατολικής Αγγλίας. Έπειτα από σπουδές γεωγραφίας στην Οξφόρδη, όπου γνώρισε τον σύζυγό της, Φίλιπ Μέι, και ένα σύντομο πέρασμα από την Τράπεζα της Αγγλίας, αρχίζει την πολιτική της καριέρα το 1986. Τότε εξελέγη σύμβουλος της εύπορης λονδρέζικης συνοικίας Μέρτον. Έπειτα από δύο αποτυχίες στις βουλευτικές εκλογές, η Μέι εξελέγη το 1997 βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στην πλούσια εκλογική περιφέρεια Μεϊντενχέντ, στο Μπέρκσαϊρ της νότιας Αγγλίας.

Από το 2002 έως το 2003 είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται γενική γραμματέας του Συντηρητικού Κόμματος. Διακρίθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας της, καλώντας τους Τόρις, που τότε πρόσκεινταν στη δεξιά, να βγουν από το ρόλο του «nasty party» (κόμματος των κακών).

Το 2005 υποστηρίζει τον Ντέιβιντ Κάμερον στoν αγώνα του για την ηγεσία του κόμματος. Όταν ο Κάμερον εξελέγη πρωθυπουργός το 2010, την ανταμείβει αναθέτοντάς της το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο η Μέι θα διατηρήσει και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

Λιγόλογη, διακριτική, η Μέι ομολογεί ότι προτιμά να αποφεύγει τα πλατό της τηλεόρασης, τα γεύματα μετά κουτσομπολιού και τα μπαρ του κοινοβουλίου.

«Έχει μια απίστευτη ικανότητα για εργασία και είναι πολύ απαιτητική» υπογραμμίζει μία από τις συνεργάτιδες της που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Απεχθάνεται το ρίσκο, είναι αξιόπιστο πρόσωπο».

 Οι υφιστάμενοί της είναι ομόφωνοι στους επαίνους τους: Ήρεμη, δουλευταρού, επιφυλακτική αλλά προσιτή. Μοιάζει στην Μάργκαρετ Θάτσερ κατά κάποιον τρόπο, έχει πολύ ισχυρή βούληση, ξέρει τι θέλει» αναφέρει η Κριστίν Μέισον, ιδιοκτήτρια μιας παμπ στο Μεϊντενχέντ. Αντίθετα, υστερεί σε ανθρώπινη ζεστασιά και επικοινωνία, κάτι που τώρα προσπαθεί να διορθώσει. 

Η Τερέζα Μέι λέει ότι της αρέσει το περπάτημα και η μαγειρική. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έχει πάνω από εκατό βιβλία με συνταγές. Όσο για την κλασική ενδυματολογική της εμφάνιση, δείχνει λιγότερο αυστηρή με τα ιδιαίτερα παπούτσια που επιλέγει.

Στο Μεϊντενχέντ, την εκλογική περιφέρεια της Μέι που βρίσκεται 50 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, όλοι είναι περήφανοι για τη βουλευτή τους, μια «σιδηρά κυρία» μεν και «πραγματική λαίδη» δε.

Το Μεϊντενχέντ, στο Εσσεξ, είναι το βασίλειο της Τερέζα Μέι. Εκεί επανεξελέγη το 2015, με ποσοστό πάνω από 65%, καθώς ψηφίζεται από το 1997 για το έργο της και τη σοβαρότητά της, εξηγούν οι κάτοικοι.

«Δεν την ψηφίζω γι αυτό που είναι, αλλά γιατί τη σέβομαι επειδή έχει εργαστεί σκληρά για την περιφέρειά της και συνέχισε να ακούει τους πολίτες ακόμη κι όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών» δηλώνει η 64χρονη Αν Μάτκιν.

Το Μεϊντενχέντ, προπύργιο των Συντηρητικών, με 60.000 κατοίκους, από τους οποίους πολλοί πηγαίνουν καθημερινά στο Λονδίνο για δουλειά, ψήφισε, αντίθετα με την υπόλοιπη χώρα, υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η Μέι που διεξήγαγε μια ήπια εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, είχε επισκεφθεί μερικές φορές την τοπική αγορά για το σκοπό αυτό.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης