Την παραίτηση του υπέβαλε στις 21:45 (ώρα Ιταλίας),ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος αναθέτει στον Μάριο Μόντι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, υπογράφοντας το τέλος της κυριαρχίας του «Καβαλιέρε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, με 380 ψήφους υπέρ, 26 κατά και δύο αποχές, των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, τα οποία ζητούσαν οι Αρχές της Ε.Ε., προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιταλικά Μ.Μ.Ε., αύριο ο κ. Ναπολιτάνο θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Μόντι και τη Δευτέρα, εάν όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία σχετικά με τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Το απόγευμα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον Μάριο Μόντι προφανώς για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης του Καβαλιέρε αλλά και οι επερχόμενες νέες συμμαχίες στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ρώμη δεν αποκλείεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών να ανακοινωθεί την Κυριακή εν όψει του ανοίγματος των χρηματιστηρίων την Δευτέρα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια της Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε με ελάχιστα καλυμμένο ενθουσιασμό τις αλλαγές στην Ιταλία και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος το Βερολίνο και το Παρίσι, στηρίζουν την επιλογή του Μάριο Μόντι εξορκίζοντας κάθε προοπτική διεξαγωγής εκλογών. «Μεταρρυθμίσεις και όχι εκλογές» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί και στις Βρυξέλλες μεταξύ της κοινοτικής γραφειοκρατίας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως υποτίμησε την έκδηλη εχθρότητα της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί η οποία εκφράστηκε και τηλεοπτικά κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι αποτελούν παρελθόν για την Ευρωζώνη με την Ρώμη όπως και την Αθήνα να υποκλίνονται στις γαλλογερμανικές απαιτήσεις.

Πλήθος Ιταλών συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και επεφύλαξαν μία δυσάρεστη έκπληξη στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας εναντίον του.

Παρακολουθήστε πολίτες της Ρώμης να ζητούν την παραίτηση Μπερλουσκόνι έξω από την Ιταλική Βουλή:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης