Το καθεστώς της Β. Κορέας ανακοίνωσε, την Τρίτη, ότι ο Hyon Yong-Chol θα είναι ο νέος επικεφαλής του Στρατού, ύστερα από την αδυναμία του Ri Yong Ho να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει τεράστια έκπληξη στη Δύση καθώς ο Ri Yong Ho θεωρούταν ένα από τα ηγετικά στελέχη του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο θα βοηθούσε τα μέγιστα στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τον Kim Jong-il στον γιο του, Kim Jong-un. Ενδεικτικό των προθέσεων του Κομουνιστικού Κόμματος ήταν το γεγονός ότι στην κηδεία του εκλιπόντος ηγέτη της ασιατικής χώρας, ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του Kim Jong-un.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(O Ri Yong Ho στα δεξιά του Kim Jong-un κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για τον θάνατο του Kim Jong-il)

(Συνοδεύοντας τον Kim Jong-il στην τελευταία του κατοικία. Δεξιά του αυτοκινήτου με τη σορό του ηγέτη της Β. Κορέας ο Kim Jong-un και αριστερά ο Ri Yong Ho)

Ορισμένοι πάντως διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνσή του είναι πιθανό να συνδέεται με τις προσπάθειες αντικατάστασης παλαιών στελεχών του Στρατού από νεώτερα σε ηλικία, ύστερα από υπόδειξη του ίδιου του Kim Jong-un. Σημειώνεται ότι ο γιος του εκλιπόντος Kim Jong-il έχει ανακηρυχθεί, μεταξύ άλλων, σε Ανώτατο Ηγέτη του Στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ri Yong Ho ήταν αντιπρόεδρος της πανίσχυρης Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης ενώ διατηρούσε σημαντική θέση και στις τάξεις του Κόμματος. Είχε διοριστεί επικεφαλής του Στρατού πριν από τρία χρόνια από τον Kim Jong-il και θεωρούταν ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του.

Δείτε το video…

Σε σταυροδρόμι η Β. Κορέα

Η Β. Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα, τα οποία γίνονται εντονότερα από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση λόγω του πυρηνικού προγράμματος της ασιατικής χώρας.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, η Πιονγκγιάνγκ δε δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, ωστόσο μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν έχει να κάνει με την… εξωστρέφεια της νέας διοίκησης. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Kim Jong-un πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημόσιες εμφανίσεις, ενώ δε λείπουν και οι προσπάθειες ενίσχυσης του προφίλ του ως ενός ικανού πολιτικού ηγέτη, ο οποίος θα επιδιώξει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ανανέωσης της διοίκησης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με τον ίδιο τον Kim Jong-un να διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές. Ειδικότερα, φαίνεται να υπάρχει μια προτίμηση για στελέχη τα οποία έχουν γνώση οικονομικών και μάρκετινγκ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια καινούρια δυναμική στη βορειοκορεατική οικονομία.

Η περιφέρεια του Νότιου Ειρηνικού τοποθετείται σταδιακά στο κέντρο του ενδιαφέροντος για χώρες όπως οι Η.Π.Α. και η Κίνα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός μεταξύ τους για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσέγγιση των Η.Π.Α. στη Μιανμάρ, η οποία αποφάσισε μετά από δεκαετίες να βγει από τη διεθνή απομόνωση και να ενταχθεί εκ νέου στις αγορές. Για τον σκοπό αυτό προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει τη «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων ως… επιβράβευση σε αυτές τις προσπάθειες. 

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Καθαιρέθηκε ο ισχυρός άνδρας του στρατού της χώρας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012, 05:34
Όταν ο ηγέτης της Β. Κορέας συνάντησε τον… Rocky, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012, 00:40
Ο γεωπολιτικός ρόλος της Μιανμάρ στο μικροσκόπιο των Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012, 07:52
Ο εφιάλτης της ξηρασίας απειλεί τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, 06:40
Νέοι τιμητικοί τίτλοι για τον ηγέτη της Β. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 06:21
Δεύτερη ημέρα μνήμης για τον Kim Jong-il, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, 04:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης