Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία της Χαμάς εξέφρασε το Σάββατο ο ηγέτης της, Χάλεντ Μεσάαλ. Ο ισχυρός άνδρας της ένοπλης οργάνωσης, ο οποίος επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας του από το Ισραήλ το 1997, ενημέρωσε το Συμβούλιο Σούρα της Χαμάς, ένα από τα ανώτερα διοικητικά όργανα της οργάνωσης, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία.

«Ο Μεσάαλ ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, θέλοντας να τονίσει τον δημοκρατικό δρόμο και ότι νέο αίμα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία αλλά το Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπάρχουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 56χρονος άνδρας ζει εξόριστος στην Δαμασκό από το 2001 και ηγείται της οργάνωσης από το 2004, όταν το Ισραήλ είχε σκοτώσει τον ιδρυτή της Αχμέντ Γιασίν και τον ηγέτη της Αχμέντ Αζίζ Ραντίσι. Αποτέλεσε ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές προκειμένου να αποκατασταθεί η ενότητα ανάμεσα στη Χαμάς και στη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο και ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή μιας συμφωνίας που στόχο έχει να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Η ένοπλη οργάνωση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στην Λωρίδα της Γάζας από το 2009 ύστερα από σύντομη εμφύλια σύρραξη. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης