Αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010, 17:56
Αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων
Σημαντική αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία περιλαμβάνει εγκύκλιος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, με την οποία περιορίζονται αισθητά οι εξουσίες του Τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία αυτά, σε σχέση με αυτές του μειονοτικού διευθυντή της κάθε σχολής.

Με εγκύκλιό του, που φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010, η Διεύθυνση Ιδιωτικών Σχολών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αλλάζει το τμήμα εκείνο της «οδηγίας περί υπηρεσιακών και πειθαρχικών ζητημάτων» των μειονοτικών σχολείων. Με τη νέα ρύθμιση, άμεσος υπηρεσιακός προϊστάμενος του Τούρκου υποδιευθυντή γίνεται ο μειονοτικός διευθυντής. Επίσης, ο μειονοτικός διευθυντής έγινε πρώτος στη σειρά προϊστάμενος των μειονοτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο υποδιευθυντής ορίστηκε δεύτερος. Ο θεσμός, όμως, του Τούρκου υποδιευθυντή παραμένει.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επιστολή που είχε επιδώσει στον Τούρκο υπουργό Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, το 2003, σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλεί ο εν λόγω θεσμός.

Ο διορισμός Τούρκου υποδιευθυντή στα ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη, είχε θεσμοθετηθεί το 1937, για να καταργηθεί το 1949 και να επανέλθει το 1962 με σχετικές εγκυκλίους της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Σχολών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010, 17:56