«Αλλαγή της αρνητικής στάσης της αυστριακής πλευράς απέναντι στην Τουρκία» ζητεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, 19:56
«Αλλαγή της αρνητικής στάσης της αυστριακής πλευράς απέναντι στην Τουρκία» ζητεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Η Άγκυρα αναμένει την αλλαγή της αυστριακής «σκληρής αντιτουρκικής γραμμής», που, κατά την άποψή του, οφείλεται σε προκαταλήψεις της Αυστρίας απέναντι στο Ισλάμ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μία αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Βιέννης και Άγκυρας, κυρίως εξαιτίας της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει να μπλοκάρει τη συνεργασία της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Σύμπραξης για την ειρήνη».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παρά τον έντονο τόνο που επικρατεί στην Αυστρία, η Τουρκία επί χρόνια δεν προχώρησε σε κάποιες ενέργειες, και όπως η Αυστρία τοποθετείται εναντίον μίας συμμετοχής της Τουρκίας στην ΕΕ και λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις στην αυστριακή Βουλή, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί και ο ίδιος να παίρνει τις αποφάσεις του, σε ό, τι αφορά τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως, έπειτα από μία περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Βιέννη, η Άγκυρα θα επανεξετάσει το θέμα της αυστριακής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα και θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε ό, τι είναι θετικό», και προσθέτοντας ότι: «μπορούμε σήμερα να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις».

Στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έγινε προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας αμοιβαίας κατανόησης, ως προς τη διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από την αυστριακή και την τουρκική πλευρά, και πως η ίδια μίλησε «μία καθαρή γλώσσα» για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα «καυτά ζητήματα».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τη Βιέννη, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κάριν Κνάισλ, σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός Αυστροτουρκικού Έτους Πολιτισμού και επίσης η δημιουργία μίας κοινής Οικονομικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός της, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ανακοίνωσε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε προξενικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι στην Αυστρία ζουν σήμερα 300.000 Τούρκοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε έντονη αντίδραση απέναντι στην εφαρμογή από την Τουρκία ενός μπλοκαρίσματος της στην αυστριακή συνεργασία στο ΝΑΤΟ - μπλοκάρισμα που προφανώς σχετίζονταν με την πάγια θέση της Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας - είχε προβεί ήδη τον περασμένο Μάιο η τότε αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, είχε καλέσει, ήδη στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, την Βιέννη και την Άγκυρα. ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει, κατά τη γνώμη του, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Κύκλοι στη Βιέννη ανέφεραν τότε πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2016, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Σήμερα, σε καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, ο πληθυσμός δεν είναι τόσο επιφυλακτικός και αρνητικός απέναντι σε μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο στην Αυστρία, όπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της στη συντριπτική πλειονότητα τους και σε ποσοστό πάνω από το 70 %, τάσσονται κατά της τουρκικής ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, 19:56