Ο λαός της Συρίας αιτείται μιας μεγάλης «αλλαγής», και αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία όμως ξεκαθάρισε πως είναι κατά μιας εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. Η Αίγυπτος έχει συνταχθεί μέχρι στιγμής με όλα τα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Σύρο πρόεδρο αλ Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία.

Σύμφωνα πάντως με διπλωμάτες, η Αίγυπτος παραμένει δύσπιστη απέναντι στην πολιτική των κρατών του Κόλπου, το τελευταίο σχέδιο των οποίων για την έξοδο από την κρίση, ανοίγει επί της ουσίας την παράδοση των όπλων στην αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται γρήγορα. Έχει έλθει ο καιρός για την απαιτούμενη αλλαγή προκειμένου να αποφευχθεί μία πλήρης έκρηξη στην κατάσταση της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, η οποία αν και επί χρόνια έπαιζε ρόλο-κλειδί στην περιοχή, τον τελευταίο καιρό έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στο θέμα της Συρίας, καθώς αντιμετωπίζει τη δική της πολιτική κρίση.

Ο Αιγύπτιος υπουργός ζήτησε ακόμη μία ειρηνική και πραγματική αλλαγή που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού και την εφαρμογή του αραβικού ειρηνευτικού σχεδίου. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι η κρίση αυτή χρειάζεται μία αραβική λύση και απέρριψε τη στρατιωτική επέμβαση.

«Αυτή είναι η πιο σκληρή γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος για να περιγράψει την κατάσταση στη Συρία αλλά η Αίγυπτος δε θέλει καμία στρατιωτική επέμβαση από καμία πλευρά» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης