Σε ασφαλές λιμάνι οδηγήθηκε τη Δευτέρα μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της Shell η οποία είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή κοντά στο νησί Κόντιακ στην Αλάσκα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η εξέδρα «Kulluk» (μήκους σχεδόν 83 μέτρων) παρασύρθηκε από τα ορμητικά κύματα εν μέσω έντονης θαλασσοταραχής την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέροντας περισσότερα από 650.000 λίτρα καυσίμου και άλλων προϊόντων πετρελαίου. Τελικά, ύστερα από πολλές προσπάθειες και αφού χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες μέχρι τα πρώτα μέλη της πετρελαϊκής εταιρείας να προσεγγίσουν την πλωτή εγκατάσταση με τη βοήθεια ελικοπτέρου της αμερικανικής Ακτοφυλακής, το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε η διαδικασία ρυμούλκησης της σε ασφαλές σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατφόρμα οδηγήθηκε στο ακρωτήριο Κιλιούντα, όπου και έδεσε με ασφάλεια, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 12 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Το ταξίδι της επιστροφής για την εξέδρα «Kulluk». Με κόκκινο σταυρό το σημείο πρόσκρουσης της στα βράχια)

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα γεωτρήσεων για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της Αρκτικής, προειδοποιώντας για τις τρομακτικές συνέπειες μιας πετρελαιοκηλίδας σ’ ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον. Κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα παραστάσεις διαμαρτυρίας για την αλλαγή ενεργειακής πολιτικής από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη, με έμφαση να δίνεται στην προστασία της Αρκτικής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων, έχει ανοίξει την όρεξη σε διάφορες χώρες στο βόρειο ημισφαίριο (Δανία, Νορβηγία, Βρετανία, Η.Π.Α., Ρωσία) για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που κρύβονται κάτω από τους άλλοτε απροσπέλαστους πάγους της Αρκτικής.

Διαβάστε επίσης:
Αλάσκα: Σταμάτησε η διαρροή από την πλατφόρμα της Shell, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 10:44
Οι Ρώσοι “εισβάλλουν” στην Αρκτική, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012, 08:20
Η μάχη για τα δικαιώματα στην Αρκτική, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012, 12:11
Μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι πάγοι της Αρκτικής, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 15:50
Πυρά Greenpeace κατά Gazprom, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012, 02:52

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης