Αλλάζει η στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας στη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 05:32
Αλλάζει η στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας στη Βρετανία
Η τρομοκρατία και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναμένεται να παραγκωνίσουν την πυρηνική απειλή και την κατάρρευση ασθενών κρατών από την πρωτοκαθεδρία στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάστρωση της στρατηγικής της για την εθνική ασφάλεια, που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η Στρατηγική της για την Εθνική Ασφάλεια θα βοηθήσει να πεισθούν οι επικριτές της ότι η εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση που θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη είναι απόρροια ενός σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού και δεν υπαγορεύεται από τις ανάγκες της δημοσιονομικής λιτότητας.

Παράλληλα, φιλοδοξεί να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα του 11% χωρίς να μειώσει το στρατιωτικό κύρος της Βρετανίας στην Ευρώπη και στους στενούς συμμάχους του Λονδίνου τις ΗΠΑ, την οποία στηρίζουν αμέριστα στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η Επιτροπή για την Δημόσια Διοίκηση της Βουλής των Κοινοτήτων, συντάσσεται με χθεσινή της έκθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως αμφιβάλλει «εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να προτείνει μία αναδιάρθρωση που να μπορεί να είναι εξίσου και στρατηγική».

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών κατέληξαν σε περικοπές μικρότερες του 10% σε τέσσερα χρόνια, με προϋπολογισμό 36,9 δισ.λίρες (59 δισ. δολάρια). Οι περικοπές είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες του 25% , εντούτοις θα οδηγήσει σε πολλές μειώσεις, καθυστερήσεις, ή ακυρώσεις στις παραδόσεις υλικού.

Η Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας θα αποτελέσει μία ευρεία αναθεώρηση των απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει η Βρετανία και θα εξηγεί τις αρχές που θα διέπουν την ευρύτερη Αναθεώρηση της Στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας που θα αποκαλυφθεί αργότερα.

Σε αυτήν την αναθεώρηση, η απειλή από τη διάδοση των πυρηνικών και η κατάρρευση ασταθών κρατών ναι μεν θα αναφέρονται στην έκθεση, αλλά το ΥΠΕΞ και οι αναλυτές έχουν υποδείξει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην τρομοκρατία και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πιθανώς για να δικαιολογηθούν οι περικοπές στον εξοπλισμό για τακτικό και συμβατικό πόλεμο.

Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να έχουν μέγα αντίκτυπο στη βιομηχανία της Βρετανίας, στην οποία ολόκληρες περιοχές βασίζονται στα συμβόλαια με τον στρατό, αλλά επίσης αναμένεται να έχουν πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα παραδοσιακά υποστηρίζει το στράτευμα και οι περικοπές ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στις τάξεις του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 05:34