Αλγερία: Ο Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 13:42
Αλγερία: Ο Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ ορίστηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της Αλγερίας για διάστημα 90 ημερών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου της χώρας μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Ο Μπενσαλάχ θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, τις οποίες πρέπει να κηρύξει το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες.

Η απόφαση είναι σύμφωνη με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της Αλγερίας, αλλά αντίθετη με τη βούληση των Αλγερινών που εξακολουθούν να διαδηλώνουν μαζικά ζητώντας την αποχώρηση όλου του «συστήματος» Μπουτεφλίκα.

Πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους εδώ και 17 χρόνια, ο 77χρονος Μπενσαλάχ είναι προϊόν του καθεστώτος Μπουτεφλίκα και πιστός του συνεργάτης. Βουλευτής, πρέσβης, ανώτερος υπουργικός υπάλληλος, γερουσιαστής, έχει αναλάβει πολλές θέσεις και έχει προεδρεύσει και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, χωρίς να γίνει ποτέ υπουργός.

Ωστόσο, την Παρασκευή οι Αλγερινοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την άρνησή τους στην εμπλοκή των πρώην πιστών στον Μπουτεφλίκα στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Αποφασισμένοι να διώξουν το «σύστημα» στο σύνολό του, οι Αλγερινοί πραγματοποίησαν εκ νέου διαδηλώσεις για έβδομη συνεχόμενη Παρασκευή, παρά την παραίτηση του Αλγερινού προέδρου.

Μάλιστα, οι διαδηλωτές την Παρασκευή ζήτησαν την αποχώρηση των «3 Β»: του Αμπτνελκατντέρ Μπενσαλάχ, του Ταγιέμπ Μπελέζ και του Νουρεντίν Μπεντούι, τριών ανδρών που κατείχαν θέσεις-κλειδιά στο καθεστώς Μπουτεφλίκα και οι οποίοι, βάσει Συντάγματος, αναλαμβάνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 13:42