Οι υπουργοί Εξωτερικών, δώδεκα χωρών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), συμφώνησαν την Παρασκευή να δείξουν «αλληλεγγύη και υποστήριξη» στον Ισημερινό, για την υπεράσπιση του απαραβίαστου των διπλωματικών του εγκαταστάσεων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη για διάλογο μεταξύ του Κίτο και του Λονδίνου, για το ακανθώδες ζήτημα του πολιτικού ασύλου στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψήφισμα το οποίο το Εκουαδόρ χαιρέτησε ως «θρίαμβο για τις μικρές χώρες στο πρόσωπο της αυτοκρατορικής εξουσίας », εκδόθηκε συναινετικά μετά από πέντε ώρες συζήτησης στην Ουάσιγκτον.
Μόνο 12 υπουργοί Εξωτερικών του οργανισμού που αριθμεί 34 μέλη, συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας, χώρες όπως, η Βενεζουέλα και η Αργεντινή, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον Ισημερινό.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, σημείωσε ότι οι «χυδαίες απειλές» της Βρετανίας, αποτελούν απόδειξη της «αλαζονείας του Λονδίνου σε σχέση με μια μικρή γεωγραφικά χώρα, αλλά τεράστια όσον αφορά την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της».

«Ο Ισημερινός δεν απαιτεί τίποτα άλλο από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το οποίο πρέπει να προστατευτεί από όλους μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ρικάρντο Μαντούρο.
Ο Ισημερινός είχε ζητήσει την επείγουσα σύγκλιση αναζητώντας «ισχυρή αποκήρυξη» των απειλών της Βρετανίας ότι θα βγάλει τον Ασανς με τη βία από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε τον Ιούνιο, φοβούμενος την έκδοσή του στη Σουηδία για ανάκριση σχετικά με κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Ασάνς την περασμένη εβδομάδα. Ο Ασάνς, που είναι αυστραλός πολίτης ανησυχεί ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταζητείται με τις κατηγορίες της προδοσίας για τις διαρροές μέσω της ιστοσελίδας των WikiLeaks.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης