Άλλο ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σαντιάγο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 09:23
Άλλο ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σαντιάγο
Δεκάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών και καθηγητών συγκεντρώθηκαν χθες στο Σαντιάγο της Χιλής για να απαιτήσουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, έναν μήνα πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στην εκδήλωση αυτή - η έκτη παρόμοια κατά σειρά από την αρχή του έτους - συγκεντρώθηκαν περίπου 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί .

Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 εκδηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να προχωρήσει σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Έχουν καταφέρει να επιβάλουν αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17 Νοεμβρίου, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί.

Η δωρεάν εκπαίδευση είναι μέρος του εκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου, η οποία προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση και την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.

Πάντως, ούτε αυτήν τη φορά η φοιτητική κινητοποίηση κινήθηκε ομαλά, καθώς προς το τέλος της ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών, που έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 09:58